Bitcoin skulle bli den nya valutan som skulle utmana dollarn på valutatronen. Drygt ett år har nu gått sedan värdet sköt i höjden och peakade på 1 151 dollar. Därefter har det varit en långsam bergochdalbana på väg nedåt igen. I dag inbringar en bitcoin 277 dollar.

– Tyvärr går det utför för bitcoin och jag säger tyvärr för det är spännande med någon som utmanar gamla system, säger Claes Hemberg, sparekonom på banken Avanza.

Valutahandel handlar om förtroende. Och det är där bitcoin-skaparnas stora misstag ligger enligt Claes Hemberg. En valuta som varierat så mycket i värde, inger inte säkerhet hos spekulanter och investerare.

– Uppgången kan vara rolig, för bitcoinnördar. Men det visar att något är fel.

Claes Hemberg är inte ensam i sin uppfattning av den digitala valutan. I en artikel på nyhetssajten Quartz kallas bitcoin för den värsta investeringen under 2014. Till och med den ryska rubeln var en bättre investering.

Så varför har det inte funkat? Quartz finner svaret i de skumma affärer som gjorts med bitcoin på allehanda dolda marknadsplatser. Men också kollapsen av Mt Gox som rejält rörde om i grytan och skadade förtroende för valutan. En skada som tycks vara svårläkt.


Klicka på bilden för större version.

En del ifrågasätter om bitcoin ens kan ses som en valuta, snarare har det setts som en rolig grej för de redan frälsta.

– Det har inte blivit en valuta, det har bara blivit en snackis. Det som är tråkigt är att det är unga människor som inte vet hur investeringar och valutor fungerar som förlorat pengar. Det hann aldrig bli någon folkrörelse, bubblan kom så tidigt. Hade det varit fler som investerade hade det fått större konsekvenser, säger Claes Hemberg.

Läs mer: Bitcoin-marknad hackad och rånad

Bitcoin skiljer sig avsevärt från traditionella valutor, och det var också tanken. En utmanare som stod utanför systemet. Problemet, enligt Claes Hemberg, är att det inte fungerar på det sättet.

– Valutor bygger på att man har en relation till systemet, till och med när svenska kronan var låst hade vi en relation till andra valutor. Valutor är som ett hav som skvalpar fram och tillbaka där alla är beroende av varandra.

Det har funnits en aura av idealism kring bitcoin. Lite David mot Goliat.

– Det är ett problem. Valutor skapades inte av idealister från början, det är ett praktiskt verktyg. Däremot har det fungerat som politisk markör, säger Claes Hemberg.

Men nu ser det ut som festdagarna är över. Bara ett par dagar in på det nya året utsattes bitcoin-marknaden Bitstamp för ett dataintrång och bitcoin till ett värde av fem miljoner dollar försvann. Var det spiken i kistan för drömmen om en digital valuta?

Troligen inte om man ska tro Claes Hemberg.

­– Det kommer alltid behövas utmanare, om det är bitcoin eller Brics-valutan*, det får vi se. Vi får också se om idealisterna blir mer verklighetsförankrade, mognar och överlever.

*Brics-valuta: Ett samarbete mellan fem av världens största och växande ekonomier: Brasilien, Ryssland, Indien och Kina (China) och Sydafrika.