I går samlades ett stort antal politiska ledare i Paris för att hedra offren efter förra veckans terrorattacker i den franska huvudstaden. Bland de samlade fanns 12 av EUs inrikesministrar. I ett gemensamt uttalande ropar de nu på hårdare tag mot webbsidor som uppmanar till hat och våld. För att snabbare hitta dessa sidor och kunna plocka bort dem från nätet är det enligt uttalandet viktigt att samarbeta med de ledande internetoperatörerna i Europa.

Arbetet är enligt uttalandet ett sätt att fostra dialogen på nätet och se till att terrorister får det svårare att sprida propaganda som öppnar för hat och rädsla.

Läs mer: Google hjälper terrordrabbad tidning

Det framgår inte av uttalandet på vilket sätt inrikesministrarna vill ha hjälp av internetoperatörerna med att sortera bort oönskade webbsidor, men sedan i november har brittiska internetleverantörer gått med på att filtrera materal som sätts i samband med terrororganisationer och andra typer av extrimism. De brittiska operatörerna har även gått med på att ha ett speciellt rapportsystem för material som uppfattas som terroristrelaterat.

Ett liknande system för filtrering finns även hos svenska operatörer, men då handlar det om innehåll som tagits upp på Rikspolisstyrelsens spärrlista för barnpornografi.

Både det brittiska systemet och det svenska har fått kritik för bristande insyn kring vilka sajter som spärras och kritiken mot det nya uttalandet har inte låtit vänta på sig. Under hashtagen #CharlieDoesSurf kritiserar bland andra integritetsivraren Caspar Bowden planerna som han kallar censur.

Bland ministrarna bakom uttalandet finns Sveriges inrikesminister Anders Ygeman, S.