Det svenska företaget Flir har byggt värmekameror för allt från forskare till militären i över 50 år. Men på senare år har de riktat in sig på konsumenterna, och det är smarta telefoner som är vägen dit.

På CES-mässan förra veckan presenterade företaget den senaste versionen av sin lilla värmekamera Flir One, som fungerar ihop med både IOS- och Android-telefoner.

Flir One

Givetvis finns massor av positiva användningsområden för en liten, enkel värmekamera, något som företaget gärna lyfter fram i sin marknadsföring, men nu sprids en film på nätet som visar hur prylen kan användas för illasinnade syften.

Läs mer: Sveriges bankomater fortsätter köra XP

Den mycket portabla värmekameran kan nämligen användas för andra ändamål än att hitta värmeläckor i spisar eller små djur i mörka buskage. Den kan nämligen av vilka koder folk trycker in på knappsatser.

När du sätter fingret på knappar så går din kroppsvärme över i den kallare knappen och lämnar ett värmespår. Och med hjälp av en infraröd värmekamera går det att se vilka knappar någon tryckt på uppåt en halv minut senare. Så med bara en knapptryckning har den presumtiva brottslingen fått en bild på flera andra knapptryckningar – med hemliga koder.

Läs mer: Betalsystem släpar efter med säkerhet

Men det finns en enkel lösning på problemet. I videon nedan förklarar före detta Nasa-ingenjören Mark Rober att det räcker med att täcka några andra knappar med handen när man slår koden. Vips är det småvarmt lite varstans och knapptryckningarna blir närmast omöjliga att läsa av.