Philipp Winter har kartlagt Kinas omfattande system för censur på internet i en doktorsavhandling på Karlstad universitet. Målet är att skapa ett sätt att låta människor i Kina och andra länder med internetcensur att använda anonymitetsnätverket Tor för att kunna surfa friare.

Kinas censurverktyg brukar kar kallas “The Great Firewall of China” och är statens sätt att kontrollera vilka delar av internet som går att komma åt inifrån Kina.

Läs mer: Så letar de läckor på Tor

Winter och hans kollegor upptäckte ganska snart att tekniken som används för att blockera användare av bland annat Tor var mer avancerad än de först räknat med.

Tor

– Det är väldigt flexibelt när det gäller att hitta olika typer av nätverksprotokoll. I dag är mycket trafik krypterad och det betyder att det är svårt att ta reda på hur två datorer pratar med varandra. Men det som Kina gör är att låta en dator ta kontakt med en av datorerna i kommunikationen för att försöka ta reda på vilket protokoll som används, säger Philipp Winter.

Enligt honom var det ingen som väntat sig att den kinesiska censuren arbetade på det sättet och att det skulle vara så effektivt för att stoppa till exempel Tor-användare.

För att ta reda på hur censuren fungerade rent tekniskt har Philipp Winter och hans kollegor genomfört flera praktiska experiment.

Läs mer: Forskare: Tor är tillhåll för nätpedofiler

– Vi har gjort ett antal nätverksexperiment i olika länder för att förstå vad som pågår i nätverken. Så fort du vet vad som händer i nätet kan du börja arbeta på verktyg för att komma runt censuren, säger han.

Bland annat har forskarna hyrt plats för datorer i Kina för att kunna testa sina teorier om hur landets censur fungerar. Men forskningen är inte enbart intressant med tanke på Kina eftersom landet exporterar sin teknik för att filtrera nättrafik också till andra länder.

– De har mycket folk som arbetar med att utveckla tekniken och samarbetar mycket med olika universitet, säger Philipp Winter.

Som en del i arbetet med avhandlingen har Philipp Winter utvecklat teknik som ska göra det svårare för bland annat Kina att hitta den som använder Tor.

– Om du använder den normala Tor-browsern så är det enkelt för din internetleverantör att se att du använder Tor. Vårt verktyg försöker göra det mycket svårare att känna igen Tor-trafik.

För dölja trafiken lägger hans verktyg till ett slags digitalt brus för att all trafik ska se slumpmässig ut för att det inte ska gå att känna igen trafiken.

Problemet med den tekniken är det blir mer trafik som ska skickas och att nätet då blir långsammare.

– Men prestandan sänks faktiskt inte så mycket, säger Philipp Winter.

I dag används hans teknik som ett tillval för den som surfar med Tor.

– Men tanken är att det ska bli en standardinställning så att användaren inte behöver tänka på det, säger han.