Ethereum bygger precis som den omskrivna virtuella valutan bitcoin på en distribuerad databas som kallas blockkedjan. Och visionerna för hur revolutionerande systemet är är minst lika vilda som för bitcoin.
I bitcoinnätverket används blockkedjan för att verifiera alla transaktioner i nätverket så att en person inte kan använda samma bitcoin om och om igen för betalningar. I Ethereum används ett liknande system för att skapa kontrakt i kod mellan deltagarna i nätverket.
När kontraktet är uppsatt kan det inte ändras utan koden körs utifrån de givna förutsättningarna. Tanken är att den som vill utföra en uppgift ska kunna sätta sin tilltro till kontraktet, eller koden, i stället för att lägga den i händerna på en person eller företag.
Läs mer: Käpprätt utför för bitcoin
– Bitcoin är en decentraliserad valuta. Vår idé är att om vi tar den underliggande tekniken och gör den användbar för allt som kan representeras matematiskt, vad händer då?, säger Stephan Tual.
Han och hans kollegor i stiftelsen som står bakom Ethereum hoppas uppenbarligen att det ska hända en hel del och Stephan Tual är inte rädd för att ta till stora ord när han beskriver vad han gör på jobbet på dagarna.
– Vi bygger den nya värld vi vill leva i, säger han.
Exakt vilken den världen är är inte helt enkelt att greppa. Men visionerna som Stephan Tual lyfter fram är storslagna. Han ser framför sig att Ethereum kommer att användas för att bygga företag där det inte finns någon central chef eller styrelse, alla arbetar utifrån de kontrakt som låsts fast i koden.
Stephan Tual, Ethereum.
– Du kommer att kunna skapa en co-op där det är människorna som gör jobbet som också kan dela på vinsten. Det är ett sätt som den så kallade delningsekonomin utveckla sig på.
Han tycker inte att det går att ordna på samma sätt i dag genom att använda till exempel bitcoin eller någon annan digital valuta.
– Om du använder bitcoin så är det en ersättning för att använda amerikanska dollar. Allt annat är fortfarande det samma. Folk får bitcoin i stället för att få betalt i en vanlig valuta. Det hjälper ingen, säger han.
Läs mer: Bitcoin-riksdagsman djupborrar i svenska internetundret
Med Ethereum kodas i stället själva företaget in i blockkedjan.
– Ingen har kontroll, eller alla har makten. Du vet hur alla pratar om hur robotar ska ta arbetarnas jobb. Ethereum kommer att ta vd:s jobb, säger han.
Särskilt effektivt tror han att det är för alla typer av verksamheter där någon idag tar en avgift för att fungera som mellanhand. Två exempel är hajpade företag som Airbnb och Uber vars affärsidéer bygger på att förmedla tjänster mellan olika personer.
– Jag tror att vi kommer att få se tjänster inom områden där det i dag förekommer höga avgifter och någon som har ett monopol och där någon tar en andel av priset för att få inkomster. Till exempel ett decentraliserat Ebay eller ett decentraliserat Airbnb. Det är sådant vi kommer att få se först.
Special: Allt om bitcoin
Han tror också på att människor kommer att kunna ta betalt till exempel för att hyra ut en del av sin hårddisk och sälja det i ett system som en decentraliserad hårddisk.
Stephan Tual är ansvarig för att bygga upp ett nätverk av utvecklare som vill utveckla appar och tjänster för Ethereums teknik. Han har varit en del av Ethereumprojektet allt sedan det drogs igång för ett år sedan. Sedan dess har utvecklingen av tekniken pågått och Ethereum kommer allt närmare en skarp lansering berättar Stephan Tual.
Med bas i London försöker han dra igång träffar och skapa onlineverktyg för utbildning runt om i värdlen för att få upp intresset kring Ethereums teknik.
Hittills tycker han att han lyckats ganska bra. Ethereum och utvecklaren Vitalik Buterin som ligger bakom tekniken har fått en hel del uppmärksamhet för sina idéer det senaste året.
Vitalik Buterin skapade sig först ett namn inom bitcoin-rörelsen och har deltagit aktivt i ett antal olika bitcoinrelaterade projekt innan han beslutade sig för att starta Ethereum.
Det kanske viktigaste beviset för att det finns ett intresse för tekniken är att Ethereum dragit in 18 miljoner dollar i försäljningen av den speciella virtuella valuta, Ethern, som ska ligga till grunden för det distribuerade nätverket.
Läs mer: 7 låtar om bitcoin - vilken är värst?
Ethern är tänkt att fungera som ett bränsle, eller ett betalningsmedel för de noder i Ethereums distribuerade datanätverk som ska fungera som servrar i systemet. Precis som för Bitcoin så finns det en begränsad mängd Ether och en på förhand matematiskt fastställd inflation i systemet.
De 18 milljoner dollar som hittills satts in i systemet motsvarar häften av den totala mängden virtuellt bränsle som ska finnas när systemet startas och pengarna används nu för att utveckla tekniken. I det paketet ingår bland annat att ta fram språk som liknar Javascript och Python men som kan användas för att skapa program som körs på Ethereum.
Om allt går som Stephan Tual hoppas så ska en första version av Ethereum finnas klar i slutet av februari eller mars.