Målet är kort sagt mycket omfattande. Men allting började med en misstänkt transaktion på 500 000 kronor från ett företag i Förenade Arabemiraten till en bank i Trollhättan, uppger TTELA.

– Banken polisanmälde inbetalningen och snart stod det klart att det handlade om brottslig verksamhet, säger Sune Johansson, vice chefsåklagare vid åklagarmyndigheten i Uddevalla, till TTELA.

Läs mer: 80 procent känner inte igen nätfiske

Utredningen svällde och fick förgreningar i tolv länder runt om i världen. Åklagare och polis i Trollhättan och Vänersborg fick vända sig till Interpol, Secret Service och Europol för att få hjälp av människor med erfarenhet av liknande utredningar.

- Det är brottslighet i miljardklassen, säger vice chefsåklagare Sune Johansson till Sveriges Radio.

Den nu 36-årige mannen misstänks ha lurat människor över hela världen. Enligt åtalet har han köpt varor och tjänster och betalat med stulna kontokortsuppgifter, skickat felaktiga fakturor till företag, skickat så kallade Nigeriabrev i stora mängder och använt falska pass för att inte avslöjas.

– Vid husrannsakan i mannens hem hittades flera datorer, 1,8 miljoner e-postadresser, 15 000 kontokortsuppgifter, 3 000 mobiltelefonnummer och 40 bankkonton, samt drygt 2 500 frimärken avsedda för bland annat Nigeriabrev som även skickats via sms, säger vice chefsåklagare Sune Johansson till TTELA.

Läs mer: Större öppenhet – bättre säkerhet

Men hur har han lyckats med allt det här? Mycket stor datakunskap, svarar åklagaren enligt TTELA. Åtalet ger också en inblick i lönsamheten i de så kallade Nigeriabreven.

– Breven har skickats till 1,8 miljoner e-postadresser. Det är ett massutskick, men alla har inte svarat, 2-5 procent men hade alla svarat gett mellan 25 och 50 miljoner kronor, säger vice chefsåklagare Sune Johansson till GT.

Mannen åtalas på nio punkter för flera fall av grovt bedrägeri och häleri, men nekar till brott.