I går vann serien Transparent, där Jeffrey Tambor spelar transkvinna, två Golden Globe. I sig är det inget konstigt, det är säkert en bra serie. Men om du får veta att det är e-handelsföretaget Amazon som ligger bakom serien så blir du kanske lite mer förvånad.

För de två priserna i går är bara en i raden av framgångar för Amazon Studios, som distribuerar sina produktioner både genom andras tjänster, som Viaplay här i Sverige, och sin egen lösning Amazon Prime.

Transparent tog hem en Golden Globe i kategorin bästa komedi, och slog Netflix produktion Orange is the New Black. Det är kort sagt nya tider på tv-marknaden. De digitala leverantörerna är inte längre uppstickare utan på väg att sätta sig på dominanta positioner i branschen.

Transparent.
Amazons serie Transparent vann en Golden Globe för bästa komedi.

Och på tisdagen blev det än mer tydligt när Amazon avslöjade att de kontrakterat Woody Allen. Han ska göra en tv-serie vid namn The Untitled Woody Allen Project med 30-minutersavsnitt. Serien kommer bara finnas tillgänglig via Amazons Prime Instant Video i USA, Storbritannien och Tyskland.

– Jag vet inte hur jag hamnade här. Jag har inga idéer och jag är inte säker på var jag ska börja, säger Woody Allen i ett pressmeddelande från Amazon.

Det är första gången någonsin som regissören gör tv. Men inte nog med det: Amazon har fem andra tv-serier på gång som får premiär under 2015, med namn som Oceans Eleven-Steven Soderbergh och Bond-regissören Marc Forster.