Sophianilsson.guru – det vore nått det. Det är bara en av många toppdomäner som Google domain erbjuder. För en avgift på 28 dollar kan den tillhöra dig.

Betaversionen av tjänsten lanserades redan i somras, men var då bara tillgänglig för den som hade en inbjudan. Nu står det vem som helst fritt att registrera ett domännamn via Google. Däremot får intressenter utanför USA:s gränser vackert vänta, det är bara tillgängligt för amerikanarna än så länge, skriver Venturebeat.

Läs mer: Fajt om it.se

Google har samarbetat med flera olika tjänster som bygger webbsidor, som Weebly och Shopify, för att göra det lättare för företag att synas online. Nu byggs tjänsten ut och kan användas även av privatpersoner.

Bland de tjänster som erbjuds finns anonym registrering och möjligheten att knyta upp till hundra olika e-mailadresser till ett gmail-konto. Och listan över tillgängliga toppdomäner är lång. Godbitar som .tools och .actor är till salu för mellan 30 och 40 dollar.

Läs mer: Budrally på svenska domännamn - här är de dyraste just nu

Jämfört med betaversionen säger Google att de gjort en del förbättringar. Sök- och förslagsfunktionerna har förbättrats för att göra det lättare att hitta ett domännamn. De har också lagt till en enklare kontrollpanel, för att användarna på ett lätt sätt ska kunna hantera inställningar för sajten och epost. Dessutom har de gjort dynamisk DNS tillgängligt, så ditt domän hela tiden pekar mot samma dator – även när IP-adressen ändras.

Google är fortfarande först och främst en sökmotor. Men sidospåren blir fler och verksamheten växer. Detta steg kom inte som någon överraskning. När Google domain blir tillgängligt världen över finns inget datum för. Det blir väntelistan för min guru-sajt.