Stiftelsen Punkt SE som hanterar den svenska toppdomänen SE auktionerar just nu ut en lång rad attraktiva domänamn på sajten Tradera. Mest uppmärksamhet har budstriden kring domännamnet sd.se se fått. Orsaken är att den antirasitiska sajten “Inte rasist men…” driver en crowdfundingkampanj för att samla in pengar för att se till att domännamnet inte hamnar hos partiet Sverigedemokraterna.
Kampanjen för att samla in pengar för att köpa sd.se.
I stället vill kampanjen starta en webbsida om svensk demokrati som visar “att Sverige är till för alla svenskar. Oavsett kön, sexuell läggning, ålder, etnicitet och etnisk tillhörighet.”
Senaste budet på sd.se på Tradera är i skrivandets stund 140 201 kronor vilket är mer än vad den antirasistiska crowdfundingkampanjen lyckats dra ihop. Fortfarande är det sex dagar kvar innan auktionen avslutas, men även om “Inte rasist men” lyckas skrapa ihop tillräckligt med pengar för att vinna budgivningen är det långt ifrån säkert att organisationen får behålla domänen.
Läs mer: Huka domänbranschen – nu kommer Google
Enligt de regler som Punkt SE har för svenska domännamn kan domäner överlåtas om det visar sig att någon annan har rätt till dem. I ett uppmärksammat fall från i höstas fick till exempel FIs partiledare Gudrun Schyman rätten till domänen gudrunschyman.se som länkats till sajten Avpixlat. Ett annat exempel är den amerikanska kedjan Dunkin' Donuts som vann rätten till domänen dunkindonuts.se som tidigare registrerats av en svensk webbyrå. Orsaken var att det amerikanska företaget haft sitt varumärke registrerat i Sverige sedan länge.
Elisabeth Ekstrand som är chefsjurist på Punkt SE vill inte kommentera det aktuella fallet.
– Tvister kring domännamn avgörs från fall till fall av en oberoende tvistelösare, säger hon.
Läs mer: Tusentals franska nätattacker efter Charlie Hebdo-dådet
Processen kallas alternativt tvisteförfarande, ATF. Den som hävdar rätten till ett domännamn som någon annan registrerat måste kunna hävda rätten till det genom till exempel ett varumärke, släktnamn eller firmanamn samtidigt som den som har namnet i dag inte ska anses ha ett berättigat intresse för domännamnet. Dessutom ska den som registrerat namnet ha handlat i vad Punkt SE kallar ond tro.
Det senare har tolkats på olika sätt i exemplen med Gudrun Schyman och Dunkin' Donuts. I Schymans fall handlade det om att domännamnet ansågs ha använts för att störa hennes verksamhet genom att det länkades till en sajt som torgför åsikter som är motsatta hennes. I fallet med Dunkin' Donuts räckte det med att den svenska byrå som registrerat namnet borde ha känt till att det var ett varumärke.
Enligt Elisabeth Ekstrand beror utgången av en tvist på vilka argument som läggs fram för tvistelösaren av de båda parterna. Till Sverigedemokraternas fördel talar att partiet har sitt varumärke registrerat i Sverige i form av förkortningen SD för att bedriva “politisk propaganda”.
Om Sverigedemokraterna skulle vinna en eventuell tvist kring domännamnet finns det heller ingen ångerrätt för den som ropat hem det.
– Vi kommer att hantera domänerna på samma sätt som i vanliga fall, det vill säga att i händelse av att innehavaren förlorar en ATF får denne inte tillbaka pengarna som betalats för domännamnet, säger Elisabeth Nilsson som är pressansvarig för Punkt SE.
Henrik Johansson på "Inte rasist men" har under kampanjens gång blivit medveten om vilka regler som gäller för domännamn och att det finns en risk att det kan bli en tvist med Sverigedemokraterna om domänen om hans kampanj skulle vinna auktionen.
– Utan att säga för mycket kan jag säga att vi har en plan för det här. Om det blir ett problem så tror jag att det blir ett smutsigt problem för Sverigedemokraterna, säger han.
Men Henrik Johansson erkänner också att det skulle "vara surt" om kampanjen skulle förlora en eventuell tvist med Sverigedemokraterna om domänen.
– Men det är väldigt många steg som ska gå fel om det skulle bli så, säger han.