Det finns en strömning i samhället som helst av allt möter problem, oavsett storlek, med förbud. Jag vet inte om det är mer eller mindre av detta inom it än på gator och torg, men påfallande ofta möts tekniska huvudbryn med krav på lagstiftning eller hårdare tag.

Läs mer: Åklagare: Kriminalisera otillåtna program på jobbdatorn

Därför blir jag både förvånad och inte alls förvånad när kammaråklagare Henrik Rasmusson nu vill få prövat i HD om det är straffbart att installera Google Talk på jobbdatorn utan arbetsgivarens tillstånd.

Vilket problem han anser sig adressera är oklart, åklagaren är på semester och har inte kunnat nås. Visst är ”bring your own apps”-trenden en huvudvärk, men för it-chefen - knappast för rättsväsendet.

Fallet är dock mer komplicerat än vad det först ter sig, eftersom det i grunden är en tvist mellan ett företag och en före detta anställd som hamnat i luven på varandra.

Den åtalade mannen är nämligen främst åtalad för att ha snott med sig information från företaget han lämnat. Han ska ha kopierat en hel del material till ett usb-minne innan han lämnade in nycklarna. Det är också därför det är just Rasmusson som driver fallet, han är specialiserad på upphovsrättsbrott. För detta fälldes också mannen i hovrätten.

Samtidigt verkar åklagaren sett en chans att få prövat om den ”gängse uppfattningen bland oss som sysslar med it-brottslighet” är rätt. Att ”alla olovliga införanden av datorprogram i datorer är straffbara”.

Läs mer: Nu avslöjas hemligheterna i Windows 10

Vi vet ännu inte om HD kommer att pröva fallet, men en fällande dom skulle få helt orimliga konsekvenser. Som att extremt många vanliga kontorsarbetare blir kriminella över en natt. För vi ska ju inte låtsas som något annat än att det är mer regel än undantag att installera egna program på jobbdatorn, oavsett om det är Google Talk, Spotify, Twitter eller något annat.

Det skulle också, potentiellt, ge arbetsgivare ett kul vapen mot misshagliga anställda. En uppsägning som inte kan motiveras? Då anmäler vi dig för dataintrång eftersom du har Spotify på datorn. Bye, bye.

Jag tror nu inte att HD kommer att gå på åklagarens linje, utan istället resonera som hovrätten. Jag tror ärligt talat inte ens fallet kommer att prövas.

Men om. Om.

”Fildelningen kriminaliserade en hel ungdomsgeneration. Nu går vi vidare med alla vuxna kontorsarbetare”, som en påpasslig twittrare konstaterade.

Det vore, förstås, helt orimligt.