Spotify och Klarna är minst sagt framgångssagor. Kanske finns nästa solskenshistoria bland start-upföretagen som i går lämnade Stings acceleratorsprogram.
Det är på långa vägar inga Bambiungar på isen som går upp på scenen och presenterar sina företag. Åtta företag inom allt från bostäder till hörlurar, videoapp till miljöspel. Många har redan etablerat sig på marknaden, andra jobbar med betaversioner. Erfarna entreprenörer och de som bara är i början av sin karriär.
Självklart fanns det ett tävlingsmoment med under kvällens examensmingel – bästa pitch. Priset delades mellan Edqu och Qasa.
Läs mer: 5 myter om Windows-datorn
Under programmets fem månader har de fått coaching, träffat investerar och haft workshops. De har också haft kontorsplats på Sup46 i Stockholm.
Deltagarna i Stings acceleratorprogram på scen.
– Bara att sitta med andra start-ups är så bra. När man sitter själv, på café eller hemma hamnar man i en bubbla. Men där märker man att man är en del i nått större, att man stöter på liknande problem, säger Ollanta Cuba Gyllensten, utvecklare på Edqu.
Edqu har utvecklat ett system för att ge en tydlig bild av elevers kunskapsnivå. Digitala prov som är anpassade efter varje elev. Till det kopplas ett analysverktyg som underlättar för lärarna att bedöma resultaten och vilken hjälp eleven behöver.
Karl Murray och Ollanta Cuba Gyllensten driver EdQu.
– Det är en tjänst som gör det enklare att möta kunskap. Det sparar tid för lärarna, men det ger också alla inblandade – elever, lärare och huvudmän, bättre insikt, säger Karl Murray, vd för Edqu.
Tillsammans med lärare har de tagit fram ett antal frågor som knyts till den svenska läroplanen. På sikt ska de lärare som använder tjänsten också kunna bidra med frågor. I dag finns det prov i matematik för elever i mellanstadiet, men de vill bredda tjänsten både inom ämne och åldersgrupper.
Ludvig Persson Lejon, Anton Klava och Limor Janssen presenterade tjänsten Qasa.
Bostadsappen Qasa prisades även de för sin presentation. En app som knyter samma hyresvärdar och bostadssökande på andrahandsmarknanden. Tjänsten erbjuder också standardiserade kontrakt som kan anpassas efter parternas behov, samt att de är betalningsförmedlare. Kostnaden läggs på hyra, i dag är den på fyra procent, och betalas av den som hyr lägenheten.
Läs mer: Qasa på Startuplistan
Selfiejobs lanserade i november 2014 efter en snabb utvecklingsfas. Med inspiration från dejtingappar som Tinder och Badoo vill de göra det lättare för ungdomar att komma i kontakt med arbetsgivare och få sitt första jobb. En arbetsförmedling i var mans fika kan man säga.
Martin Tall, Konrad Blomström, Jens Gustafsson, från Selfiejobs
– Man söker jobbet via en ”like”, det är en ny funktion. Inom tre månader ska vi finnas i alla nordiska huvudstäder, säger Jens Gustafsson.
För att växa krävs pengar och för det krävs investerare. Självklart fanns de på plats även de denna afton. Mikael Moreira från Moor Capital och Marta Sjögren från Northzone var där för att ge goda råd. Båda två spår samma trender inför 2015.
– Personligen tror jag att säkerhetslösningar kommer, det borde finnas utrymme för det, säger Mikael Moreira.
Just säkerhet är kanske inte det man pratar högst om, som investerare och företagare. Det pågår bakom scenen. Det säger sig självt att idéer hålls hemliga så länge som möjligt för att kunna fylla sitt syfte. Centralt är också användarvänlighet, enkelhet är en säkerhetsaspekt. Andra områden som kommer under 2015 tror de är fintech och appar för video.
– Trösklarna har blivit lägre, vi har infrastrukturen för att lättare kunna lägga upp videofilmer, säger Marta Sjögren.
Hur viktiga är de här programmen för företagen, har de någon betydelse?
– Det kan absolut ha betydelse för vissa entreprenörer beroende på deras bakgrund och erfarenhet. Andra entreprenörer kanske inte har samma behov. Men programmen är tveklöst mycket bra och man märker definitivt en stor skillnad på bolagen före och efter deras medverkan, de mognar helt enkelt.