Windows 10 blir gratis. Åtminstone första året. Och om du i dag kör Windows 7, Windows 8.1, eller Windows Phone 8.1. Den bomben släppte Microsoft redan tidigt under onsdagens uppvisning.

Den första produktnyheten var att Microsofts röststyrda ”digitala assistent” Cortana nu flyttar in på pc:n. Cortana är alltså Microsofts motsvarighet till Apples Siri, och kan svara på allehanda frågor. Svaren hämtas på nätet.

Cortana har också fått ett kortsystem som liknar Google Now. De nya Cortana-funktionerna kommer att rullas ut till betatestarna under de närmasta månaderna.

Läs mer: Video: Microsofts nyheter på 2 minuter

Därefter visades äntligen Windows 10 för mobilen upp. Ett rejält uppfräschat gränssnitt med tydligare inställningar - och massor av röststyrning också här. Bland annat kan man svara på sms genom att bara säga sitt svar.

Vad gäller meddelanden är Microsoft nu mycket stolta över att ha byggt in ip-baserade meddelanden från Skype i meddelandeklienten.

”Universal apps” är något som Microsoft trycker mycket på. Det handlar alltså om program som fungerar tvärs över alla enheter. Office är en sådan, bland annat har ”ribbon”-menyn nu flyttat in i telefonen, så att du i exempelvis Word kan hitta formateringsknappar på ett enkelt sätt.

Även Outlook har blivit en universell app. Det innebär bland annat att det är Word-motorn som ligger i botten på e-postprogrammet, så att du kan formatera dina mejl på samma sätt som ett textdokument.

Gränssnittet är också konsekvent på både pc och mobil. Windows 10 för mobilen kommer med gratisversioner av Word, Excel och Powerpoint.

Microsoft visade också upp en universell kalender och en ny fotoapp som jobbar mot lagringstjänsten Onedrive och synkar bilder mellan dina enheter. Fotoappen har också en inbyggd förbättringsfunktion som fixar till dina bilder automatiskt.

Läs mer: Video: Det här är Microsoft Hololens

Som förhandspekulationerna gjorde gällande jobbar Microsoft på en ny webbläsare. Project Spartan heter den för tillfället, och den kommer med några nya roliga funktioner.

En är att det går att göra anteckningar på vilken webbsida som helst. Sidan kan sedan delas med andra för att visa vad man tyckt och tänkt om innehållet på en viss sajt.

Spartan har också ett läsläge liknande det som finns i Apples Safari och appar som Instapaper. Läsläget kommer också med en läslista på saker du sparat för senare läsning. Läget har också stöd för pdf-filer, och synkas naturligtvis mellan enheter.

Den tredje funktionen är att Cortana byggs in även i webbläsaren. Hon bor i adressfältet och kommer att svara på dina frågor medan du skriver dem. Eftersom Cortana har koll på dig kan hon snabbt visa upp extra information som passar till de sajter du besöker.

Alla nya funktionerna i Windows 10 kommer att rullas ut till betatestarna under de närmaste 3-5 månaderna. Den första nya versionen av Windows 10 för pc kommer om en vecka och Windows 10 för telefoner i februari.

Läs mer: Även servern får Windows 10

Därpå var det dags att prata spel. Xbox får en egen app i Windows 10, där dina spel och dina kontakter på Xbox Live hittas. I Xbox-appen finns dina speldata och möjligheten att text- och röstchatta med dina kompisar. Det går också att lägga upp spelvideor och dela dem med andra.

För alla som gillar att visa upp sina spelbravader har Microsoft också byggt in en videoinspelningsfunktion i Windows 10. En kul detalj där är att appen hela tiden spelar in, så att om något oväntat händer i spelet så har du alltid de senaste 30 sekunderna inspelade.

Microsoft kommer också att släppa en ny version av DirectX, nummer 12 i ordningen, som ger direktkontakt med gpu:n och möjliggör ännu bättre grafik. DirectX 12 har hälften så hög energiförbrukning än tidigare, för att batterierna i telefonen inte ska dö så snabbt när du spelar.

Det kommer också bli möjligt för en person med Xbox och en person med Windows 10 spela multiplayerspel tillsammans, vilket demonstrerades med den kommande versionen av spelet Fables Legends.

Läs mer: Pirate Bay visar nya livstecken

Och inte minst, med Windows 10 kommer du kunna streama dina Xbox One-spel till din pc eller platta.

Efter spelen kom nyheter på hårdvarufronten. Stora nyheter. 84 tum stora nyheter. Surface Hub heter Microsofts nya jätteplatta för grupper och arbetsplatser som närmast kan beskrivas som en digital ersättare till mötesrummens whiteboard.

Fast mer avancerad förstås. Microsoft tycker att hubben, som har en 4k-skärm, är utmärkt för möten och har därför byggt in Skype for business för att kunna hålla videomöten med delade whiteboards.

När Surface Hub släpps och vad den kommer kosta är ännu okänt.

Om 84-tumshubben var oväntad var det dock inget mot Microsoft Holographic. Det är namnet tekniken bakom Microsofts nya virtual reality-glasögon som projicerar hologram framför dig när du har på dem.

Läs mer: 5 myter om Windows-datorn

Glasögon är kanske lite fel benämning, det handlar snarare om ett hjälmliknande headset. Api:er för Holographic finns i alla program i Windows 10. Microsoft hoppas nu att utvecklare världen runt ska skapa "magi" med den nya tekniken.

Hårdvaran, en integrerad "hologramdator" headsetformat heter Hololens och kommer att släppas "under Windows 10:s livstid".

Hololens kräver varken koppling till dator eller telefon, däremot ett visst estetiskt mod hos bäraren får man förmoda.

Microsoft demonstrerade en tillämpning för Hololens live på scenen: Holostudio, ett program för att skapa egna 3d-hologram genom att peka i luften.

– Vi vill att användarna ska gå från att behöva, till att välja, till att älska Windows, sammanfattade vd Satya Nadella kvällen.

– Vi vill att folk ska älska Windows på daglig basis.

Läs mer: 10 anledningar till varför OS X kommer krossa Windows 10

Hur verkar Windows 10?
Det är inte längre tillåtet att rösta.