Grattis! Hur känns det?
– Tack så mycket! Det känns väldigt kul.
Hur går det till när man får pris från amerikanska filmakademien?
– Vi är fyra personer som jobbat med det här och vi delar priset. Vi fick hem ett brev i brunt kuvert från akademin och i det var ett dokument som förklarade att vi vunnit det här priset.
Läs mer: Amazon blir långfilmstudio
Var priset förväntat?
– Jag hade verkligen inte väntat mig det, speciellt inte när vi började jobba på det här. Vi har jobbat med projektet ganska länge, vi började 2011.
Vad är det ni fått pris för?
– OpenVDB är ett öppet verktyg för att göra fysikaliska filmeffekter. Det används för att skapa trovärdiga vatten-, moln-, eld-, explosions- och destruktionseffekter, och det har öppen källkod. Vi öppnade upp det 2012 och på bara två år har det fått en enorm spridning i industrin, nästan alla de stora filmeffektstudiorna använder det runt om i världen. Den biten har varit otroligt rolig och belönande att vara med om, och priset är en ytterligare bekräftelse att vi gjort något bra.
Var används er teknik?
– Alla filmer från Dreamworks sedan 2011, men i år har typ alla filmer som är nominerade för bästa visuella effekter använt OpenVDB, som Interstellar, Captain America och Apornas planet.
Vad går att göra med OpenVDB som inte gick innan?
– Det riktar sig till volymdata, och problemet med volymdata är att det kräver otroligt mycket minne. Det vi har gjort med datastrukturen är att den bara lagrar den data som behövs, det är ett effektivt sätt att lagra stora volymer. Men vi har också ett stort ramverk av verktyg och algoritmer för att processera datan.
Vilket användningsområde är du extra stolt över?
– Ken Museth, som är min chef, har konsultat för SpaceX här i Kalifornien. Han har börjat hjälpa dem med att använda det för vetenskaplig visualisering, man simulerar raketmotorer. Vi har haft väldigt stort spridning i filmindustrin, i princip alla använder det. Det är också många tredjepartsprogramvaror som integrerat tekniken, men det får även spridning utanför industrin. Howard Hughes Medical Institute, till exempel, använder det för medicinsk visualisering. Men det är inte bara visualisering, man måste även kunna bearbeta datan. Vi har många algoritmer för att framkalla och modifiera volymerna.
Läs mer: Här är alla nyheter i Windows 10
Vad har du för bakgrund?
– Jag pluggade medieteknikprogrammet på Linköpings universitet, på Campus Norrköping. Det var där jag började intressera mig för det här ämnet. Ken Museth hade varit professor där tidigare, innan jag pluggade där, och hans forskningsområde var typ samma saker som jag också började inrikta mig på. Han hade lämnat universitetet när jag pluggade och jobbade redan på Dreamworks, så det föll sig naturligt att jag kontaktade honom när det var dags för examensarbete och frågade om han hade projekt för mig att jobba på. Då forskade han på såna här datastrukturer, och jag fick vara med och ta fram algoritmer till den datastrukturen. efter examensarbetet blev jag anställd direkt på Dreamworks, i Kens forskningsgrupp, och vi fortsatte jobba ihop.
Hur är det att jobba där?
– Man vänjer sig ganska fort. Dreamworks animation har sitt huvudkontor i stadsdelen Glendale i Los Angeles. De har byggt upp en campus där som är lite som ett universitetscampus, lite medelhavsstil med fiskdammar och grönska för att simulera en kreativ och avslappnad miljö. Vi får gratis frukost, lunch och snacks. De erbjuder många aktiviteter som yogaklasser, vin- och whiskeyprovning och varje måndag visar de en aktuell film där man får bjuda in vänner och familj.
Vad gör du en vanlig dag?
– Vi jobbar ofta i nära samarbete med artister för att utveckla verktyg som de använder för att skapa specialeffekterna. Vårt jobb går mycket ut på att samarbeta med dem, se vilka effekter de försöker uppnå och hitta på verktyg och algoritmer som löser problemet. Det är filmerna som driver utvecklingen.