När idén till projektet Stugan föddes i ett samtal mellan Rovio Stockholms Oskar Burman och Tommy Palm, tidigare spelguru på King, var det just en faluröd stuga på landet de såg framför sig. Vad kan då vara mer passande än att den stuga som ska rymma Stugan nu hamnar just i Falun?

– Ett av de sista förslagen på hus hette till och med Palmhuset, men tyvärr passade det inte riktigt, säger Tommy Palm.

Som IDG berättat tidigare är Stugan ett projekt för att ge nya spelutvecklare chansen att förverkliga sina drömmar, en slags accelerator. Under två sommarmånader ska 20 personer från hela världen samlas i just en enslig stuga för att göra detta.

Bakom projektet ligger förutom Burman och Palm andra branschprofiler som Christofer Sundberg från Avalanche och Karl-Magnus Troedsson från Dice. Alla har donerat privata pengar. Deltagarna bjuds på mat och uppehälle, dock inte resa.

Läs mer: Här kraschar han IOS

Förutom privatpersoner har även statliga Vinnova gått in med pengar, närmare bestämt en halv miljon.

Under hösten har Stugans projektledare, Jana Karlikova, letat efter den stuga där allt ska utspela sig. Kraven har varit viss enslighet, men också tillgång till mycket bra bredband. En av tankarna med projektet är att utvecklingen ska streamas på nätet under veckorna det pågår.

Stuga Falun
Det blir i en faluröd stuga i Falun som spelprojektet Stugan hamnar. Den här gården var ett av förslagen från Falu kommun. Foto: Stugan

Och nu är det alltså klart att stugan finns åtminstone i sommar kommer finnas i Falun. Kommun har både hittat platsen för projektet, samt sponsrar det på olika sätt.

– Vi har haft många fina erbjudanden, det är många kommuner som vill vara med. Det är trist att behöva säga nej till någon, men vi är väldigt nöjda både med platsen vi hittat och samarbetet med Falun, säger Tommy Palm.

Samtidigt har ansökningsprocessen öppnats på allvar på projektets sajt, Stugan.com. Men ända sedan projektet annonserades ut för några månader sedan har intresseanmälningar kommit in; de är redan upp i över 200, de mest långväga från Brasilien, USA, Ryssland och Ukraina.

Läs mer: Windows miniräknare kan inte räkna

– Sverige är ett intressant land utomlands rent allmänt, och i spelvärlden är det svenska spelundret välkänt. När det görs undersökningar på världens största spelutvecklarkonferens, GDC i San Francisco, kommer alltid Sverige högt upp på listan över länder där utvecklare tycker det görs bäst spel, så det är inte helt förvånande att många vill vara med, säger Tommy Palm.


Tommy Palm är en av initiativtagarna till Stugan. Han hade tidigare titeln spelguru på King, men har nyligen startat spelstudion Resolution games.
Foto: Thomas Arnroth

Tommy Palm, som är projektets största privata bidragsgivare, vill inte säga vad budgeten ligger på.

– Vi har nått våra budgetmål, men jag kan väl säga att Vinnovas bidrag inte utgör en huvuddel av den totala budgeten.

Ansökningstiden går ut 31 mars, och i slutet av april meddelas vilka som antagits.