En vanlig torsdagseftermiddag i Borås, du tankar på din vanliga mack och betalar med ditt bankkort. En vecka senare är kontot tomt. Du har blivit skimmad.

Under 2014 ökade det som i statistiken benämns datorbedrägerier med 25 procent, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Skimming är inte en jättestor andel av de brotten men ökar rejält och nådde förra året högsta nivån på tre år.

Läs mer: Första titten: Vi testar Microsofts hologramglasögon

– Alla banker satte in spärrar i bankomaterna 2011, då dök bankskimmingen i botten. Då bytte gärningsmännen till bensinstationer och biltvättar i stället, säger Stefan Pers, polis vid bedrägerisektionen i Göteborg.

Utrustningen har blivit mer avancerad men är enkel att få tag på. Vissa delar kan köpas i närmsta teknikaffär i vilken svensk småstad som helst.

– Utrustningen består av två komponenter, en kamera och en kortläsare. I dag tillverkar ligorna utrustningen i Sverige. De köper till exempel "spionglasögon" så får de en kamera, säger Stefan Pers.

Kortläsaren beställs från Kina och monteras på betalningsautomatens läsare. Precis som med all annan elektronik har den blivit mindre och kan vara mycket svår att se.

– De bygger en ram där kamerans sätts fast, som drivs med ett mobilbatteri. Kortnumret läses sen av och synkas med pinkoden som kameran filmar. Anordningen brukar sitta uppe ett dygn.

Det ger möjlighet för polisen att ta bedragarna på bar gärning.

– Då ligger vi där och lurar i buskarna. Vi måste ta dem på bar gärning, annars är det nästan omöjligt.

Visserligen är det inte svårt att komma över utrustningen. Men det krävs att man inte har tummen mitt i handen, vare sig när det gäller hantverk eller teknik.

Lägenheter och hus där polisen gjort tillslag har i princip sett ut som verkstäder med svarvar och slipar. Allt för att få den falska kortläsaren att se så äkta ut som möjligt.

När bedragarna väl fått tag på uppgifterna måste de dekrypteras. Återigen något som kanske inte alla kan, men inte raketforskning. Allting mejlas sedan till kumpaner i USA, som skriver ut ny kort och lägger in informationen på magnetremsa. Klart att användas. Hemma i Borås sitter en inte ont anande person som plötsligt står utan pengar på kortet.

Läs mer: 8 saker som 4chan gett världen

Ungefär 150 fall av skimming rapporterades förra året, vilket i sin tur drabbade flera hundratals kortkunder. En enorm ökning. Från att vara nästan helt borta 2012 är vi nu tillbaka på nästan samma nivå som innan bankerna införde spärrar och allt fler köp nu genomförs med chip istället för magnetremsa.

Polisens bästa råd för att skydda sig mot skimming är att helt enkelt rycka till lite i automatens olika delar.

– Det kan vara jättesvårt att se. Men ryck lite, vanlig utrustning ska tåla det. Piggarna runt kortläsare till exempel. De kan sågas loss och sen klistrars tillbaka, med lim eller dubbelhäftande tejp, säger Stefan Pers.