Det framgår av ett läckt dokument som publicerats av organisationen Statewatch. Förslaget kommer i svallvågorna av Snowden-avslöjandena som fått ett stort antal internetföretag att slå på kryptering av trafiken till sina tjänster.

I dokumentet lägger Gilles de Kerchove, koordinator för EU:s arbete mot terrorism, fram sin syn på lämpliga antiterroråtgärder. Dokumentet är tänkt som ett underlag inför ministermötet med EU:s justitie- och inrikesministrar som hålla i Riga nästa vecka.

Läs mer: Google glömmer rätten att bli glömd

Gilles de Kerchove skriver att EU-kommissionen borde utreda regler som tvingar internet- och telekomföretag inom EU att dela med sig av sina kryptonycklar till myndigheterna.

Förslaget är ett i raden av kontroversiella förslag som väckts i Europa efter terrordåden i Paris. Ett ministeruttalande från EU strax efter dåden la fram möjligheten att censurera propaganda på nätet i samarbete med operatörerna, och Storbritanniens premiärminister David Cameron har gjort utspel om att kryptering av meddelandetjänster som Whatsapp och Imessage bör förbjudas.

Läs mer: It-företag rasar mot ny EU-moms