Se presentationen av Atlas.

Forskningsgrenen av USAs militär, DARPA, letar efter teknik som kan göra människolika robotar till tåliga räddningsarbetare i svåra miljöer som till exempel kärnkraftverk efter en olycka eller platsen för angrepp med kemiska stridsmedel. Nu anmäler sig Googles tvåbenta robot Atlas för tjänstgöring. Atlas har utvecklats av företaget Boston Dynamics som Google köpte förra året. Företaget är kanske mest känt för sin något skrämmande robothund Big Dog. Med Atlas har företaget tagit fram en vänligare robot som med sina 188 centimeter och 156 kilo mer liknar en människa.

Läs mer: Maskinerna är våra vänner – eller?

Tidigare versioner av Atlas har dock haft klara begränsningar. Till exempel har roboten varit upphängd i en ställning för att kunna hålla balansen och kopplad till ett vägguttag för att få energi. Båda de problemen ska utvecklarna nu ha löst. Den nya versionen av Atlas delar enligt Boston Dynamics bara 25 procent av delarna med den gamla. För att klara energiförsörjningen har den försetts med batteri i en ryggsäck och för att kunna hålla sig upprätt utan stöd har den fått bättre och starkare motorer för att kontrollera ben och kropp. Med batteriet som är på 3,7 kilowattimmar ska Atlas kunna utföra uppdrag under ungefär en timma.

För de lag som ska använda Atlas i DARPAs robotutmaning i sommar kommer just att använda energin i ryggsäcken så effektivt som möjligt att vara en av de stora utmaningarna. De tre lag som bäst lyckas med att genomföra DARPA:s utmaning med hjälp av Atlas kommer att få dela på 3,5 miljoner dollar och hittills har 20 lag kvalificerat sig för tävlingen som går av stapeln i början av juni. I finalen finns inte bara amerikanska lag utan även lag finansierade av EU, Korea och Japan.

Läs mer: Robotarna i ditt hem

Tidigare DARPA-utmaningar har varit drivande för att utveckla bland annat självkörande bilar.