Under söndagen krävde en turkisk domstol att Facebook plockar bort sidor som anses kränka profeten Muhammed. Om de inte lyder så kommer de göra det omöjligt för Turkiets invånare att nå Facebook överhuvudtaget, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Och det är inte första gången som det EU-intresserade landet går i klinch med sociala medier. Förra året blockerades mikrobloggen Twitter efter att premiärminister Recep Tayyip Erdoğan kopplats till en korruptionsskandal i en räcka tweets. I samma veva blockerades även Youtube, men båda besluten hävdes senare – de ansågs kränka mänskliga rättigheter.

Efter terrorattacken mot Charlie Hebdo har turkiska domstolar förbjudit publicering av omslaget på numret som kom ut efter attacken och en undersökning har inletts mot en tidning som publicerade fyra sidor från det franska magasinet.

Tidigare i januari sa Facebooks Mark Zuckerberg att de inte kommer censurera material som på något sätt har med Chalie Hebdo-attacken att göra.

"Vi följer lagarna i respektive land, men vi kommer aldrig låta ett land eller en grupp människor diktera vad folk kan dela runt om i världen", skrev han i ett uttalande på Facebook.

Under första halvåret 2014 tog Facebook bort 1893 innehållsbitar ("pieces of content" red.anm.) från turkiska Facebook, enligt Mashable.