När King slår upp dörrarna till sitt nya nya kungarike är det en mix av Scrum och en Owe Thörnqvist-doftande folkpark som besökaren möter. I centrum finns personalmatsalen som inretts med karusellbord där de anställda kan snurra kring lunchen och en bar i bästa lyckohjulstil. Mycket av inredningen är byggd på plats eller framtagen speciellt för King och inredarna har inte behövt spara på detaljerna. På några av de specialbeställda borden i folkparken/matsalen finns första tonerna till den gamla slagdängan “Varm korv boogie” ingraverade.

Känslan ska locka fram kreativitet som kan föda ett nytt Candy Crush Saga och spel som trollbinder miljonpubik. Dessutom ska de nya lokalerna på Sveavägen 44 i Stockholm hjälpa till både att locka ny talang och se till att den gamla vill stanna. Men det är inte lokaler främst byggda för lek som man kanske kan tro.

King bibliotek
Lars Markgren, vd på King i Sverige, och Sebastian Knutsson, kreativ chef på King, provar kontorets bibliotek. Förutom böcker och tidskrifter kan de anställda också byta spel med varandra här. Foto: Jonas Ryberg

– När vi pratade med personalen innan projektet kom igång var det tydligt att man ville ha en plats för arbete och inte för lek, säger Hans Adolfsson från Adolfsson och partner som har arbetat med att inreda det nya kontoret.

Även om kontoret är inrett med öppet kontorslandskap så är det inte fråga om någon kreativ lösdrift för de anställda med fritt vald arbetsplats varje morgon.

– Vi tycker att det är viktigt att man får chansen att bo in sig på sin plats, säger Hans Adolfsson.

Läs mer: "Stugan" har hittat sin spelstuga - i Falun

Han påpekar att utvecklarna spenderar den mesta delen av sin tid framför datorn och att de måste trivas på sin plats.

Hans Adolfsson har erfarenhet att att inreda kontor till Stockholms nya it-elit och står bland annat också bakom Spotifys kontor. Nu hoppas han att King ska lyckas hålla kvar de ursprungliga tankarna med sitt lekfulla kontor.

– Det gäller att ha ett tufft office management med regler och tala om för de anställda att kontoret är gjort för dem, säger Hans Adolfsson.


Mötesrummen går alla i olika stil. Det här finns i kungariket som ska föra tankarna till en öken. Foto: Jonas Ryberg

Temat för kontoret är Kings tioåriga historia av spel och lokalens 430 arbetsplatser är indelade i olika kungadömen efter vilka projektgrupper som arbetar där. Ett spel hos King drivs vanligen i en projektgrupp om cirka tio personer med kompetens både kring utveckling av själva spelet och infrastrukturen bakom. Undantaget är succén Candy Crush Saga som drivs av flera projektgupper.

När det nya kontoret togs fram stod företagets agila arbetsmetoder med Scrum och Kanban i centrum. Varje team har fått ett eget litet “Scrumtorg” med whiteboard och plats för att sätta upp sina post-it-lappar med pågående projekt.

– Varje morgon vid klockan nio ungefär samlas teamen för genomgång, säger Lars Markgren som är vd på King i Sverige och en av företagets grundare.

Han tror att King som en kreativ arbetsplats med kreativa utmaningar för den som gillar att utveckla spel är viktigare än lokalen för att behålla talang, men att lokalen ändå är viktig.

– Alla vill vi jobba på ett trevligt ställe, säger han.

Se fler bilder nedan


Innan det nya kontoret stod klart i januari i år har King suttit utspridda på flera platser i Stockholm. Nu hoppas företagets kreative chef Sebastian Knutsson att det ska vara lättare att jobba ihop hela företaget. Foto: Jonas Ryberg


Inget kontor utan flipper. Men hos King finns maskinerna i ett tyst rum bakom en tydligt märkt dörr. Foto: Jonas Ryberg


Alla mötesrum är utrustade med skärm för bokning. Om man inte tagit rummet i besittning efter 15 minuter noterar en sensor i taket det och släpper bokningen. Foto: Jonas Ryberg


Owe Thörnqvist hyllas i matsalen med noter från “Varm korv boogie”. Foto: Jonas Ryberg


Även vilrummet är tydligt markerat. Foto: Jonas Ryberg


I mötesrummen har all teknik gömts i ett låst skåp. Inte bara för att det är snyggare utan för att personalen inte ska frestas att koppla om alla kablar. Foto: Katinka Igelberg.


I lokalen finns ett antal blåtandfyrar utplacerade och de som vill kan aktivera en app i mobilen för att sedan visa var i lokalerna de befinner sig på en av de stora skärmarna. Foto: Jonas Ryberg


IT-supporten har inte riktigt anammat Kings mobila framtid utan drömmer sig tillbaka till en tid utan Android och IOS. Foto: Jonas Ryberg


I slöjdrummet är det tänkt att de anställda ska få utlopp för sin icke digitala kreativitet. Just nu handlar det mest om att klippa och klistra, men lödkolvar och elektronik utlovas så fort ventilationsfrågan är löst. Foto: Jonas Ryberg


Stora matsalen ska föra tankarna till folkpark och tivoli. Borden i bakgrunden fungerar också som karuseller. Foto: Joachim Belaieff


Flyttbestyren hos King pågår fortfarande. Foto: Jonas Ryberg


Notera lamporna i taket som är ballonger av glas. Foto: Jonas Ryberg


På Scrumtorgen finns plats att planera projekten. Foto: Jonas Ryberg


Ännu fler bilder? --> Klicka här <--