I förra veckan rapporterade IDG.se om en man som friats från anklagelser om dataintrång efter att olovligen ha installerat Google Talk på sin arbetsgivares dator. Åklagaren Henrik Rasmusson var inte nöjd med domen.

– Den här domen skiljer sig från hur man tidigare har bedömt dataintrång. I de fallen jag känner till har man bedömt att det är dataintrång att föra in en programvara olovligt. Det som skiljer sig lite är att samtliga har varit så kallad malware, inte snälla program, sa Henrik Rasmusson, som är en av Sveriges "fildelningsåklagare", specialiserad på upphovsrättsbrott, i en intervju med IDG.se.

Därför begärde han att Åklagarmyndigheten skulle be riksåklagaren pröva saken i Högsta domstolen. Nu har svaret kommit.

Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum i Stockholm har ansvar för att följa upp just dataintrångsdomar, och där har man kommit fram till att hovrättens dom var fel – mannen borde ha dömts för dataintrång. Och det är just införandet av programmet som är det kriminella.

Läs mer: Ska vi alla bli kriminella hackers nu?

"Innebörden av nu aktuell dom skulle kunna bli att det kan anses straffritt att föra in till exempel ett spionprogram eller en så kallad trojan i en dator vilket är mycket olyckligt", skriver överåklagare Thomas Häggström i sin bedömning av ärendet.

Han bedömer att det redan finns en praxis, och att Högsta domstolen därmed inte behöver pröva saken. Och den praxisen innebär att alla vi som någon gång installerat ett program på jobbdatorn utan arbetsgivarens tillstånd är kriminella – oavsett om det är Google Talk, Spotify, Twitter eller något annat.