cyanogen

Cyanogen bygger en alternativ version av operativsystemet Android som står utanför Googles kontroll. Och företaget gör det så bra att det enligt Ars Technica körs på nära fem procent av av alla Androidmobiler i världen.

Från början fick Cyanogen lita på att användarna själva bytte ut Googles version av Android i sina telefoner. Men i dag levereras till exempel hajpade mobiler som OnePlus One med operativsystemet installerat från början. Företaget har även samarbete med Micromax som lanserat mobilen Yureka med Cyanogen i bland annat Indien.

Microsoft å sin sida kämpar för en plats på marknaden för smarta mobiler. Trots stora satsningar under lång tid så ligger företagets marknadsandel dock kvar på bara runt tre procent.

Rykten om att Microsoft varit intresserade av Cyanogen har florerat under en längre tid. Nu skriver Wall Street Journal att mjukvarujätten ska vara en del av en investering i Cyanogen på 70 miljoner dollar. Hur stor del av summan som Microsoft står för är inte känt och varken Microsoft eller Cyanogen har velat kommentera affären.

Cyanogens vd Kirt McMaster berättade förra veckan att företaget totalt tagit in 100 miljoner kronor i riskvilligt kapital. Med bland investerarna finns förutom Microsoft till exempel Andreessen Horowitz och det kinesiska sociala nätverket Tencent.

Kirt McMaster fick mycket uppmärksamhet när han i samband med en teknikkonferens nyligen berättade att han ville ta Android från Google.

Operativsystemet Andoid bygger i grunden på öppen källkod, men Google har kopplat ett grepp om tillverkare av Androidtelefoner genom att tvinga dem att ta allt eller inget från företaget. Det betyder att det ställs krav på att til exempel Googles sökmotor ska vara förinställd i systemet och att företagets andra tjänster ska finnas inlagda i telefonen.

Cyanogen menar att deras Androidversion är öppnare och företaget säger också att det har 9 000 utvecklare som på frivillig basis engagerar sig i projektet. Företaget själva har cirka 80 anställda.

Investeringen i Cyanogen skulle ge Microsoft en alternativ väg in i kampen om makten i mobiltelefonen och företaget är givetvis intresserade av att Androidanvändare och utvecklare av smarta mobiler väljer att installera företagets tjänster som till exempel sökmotorn Bing i ställer för Googles motsvarighet.

Microsoft har också ett starkt intresse i Android genom licenspengar för patent som används i operativsystemet. Tidigare, genom köpet av Nokia, sålde företaget också telefoner avsedda för utvecklingsmarknader utrustade med en egen Androidversion.

cyanogen