Den lilla enkortsdatorn Raspberry Pi har blivit populär världen över bland hemmahackare och utbildare. Tanken har hela tiden varit en billig dator som ska få barn intresserade av programmering. Idag klockan 10 presenterade Rasperry foundation som ligger bakom den lilla datorn en variant som ska lyfta prestandan till helt nya nivåer.

raspberry pi
Raspberry Pi kommer snart i en ny version.

Med en fyrkärnig processor från Broadcom i stället för den gamla enkärninga och dubbelt så mycket minne, 1 gigabyte. Till brittiska The Register säger Eben Upton som är vd för stiftelsen att den nya processorn ska ta Raspberry Pi från bra för att vara så billig till bara bra.

Till det yttre ser den nya versionen av Raspberry Pi ut som version B+ och precis som sin föregångare är den utrustad med fyra USB-portar, hdmi-kontakt och nätverksjack.

Förutom att den nya processorn är snabbare än den gamla så är den, enligt vad Eben Upton säger till The Register, också orsaken till att Raspberry Pi nu klarar av att hantera mer minne.

Eben Upton
Eben Upton var gäst på Internetdagarna år 2014.

PI2 kommer att säljas för samma pris som den nuvarande Raspberry Pi B+, det vill säga runt 350 kronor, men precis som vid tidigare uppgraderingar kommer den gamla versionen att leva vidare sida vid sida med den nya under en period.

Den nya versionen av datorn ska till stora delar vara kompatibel med den gamla när det gäller mjukvara. Men det krävs en ny version av kärnan i operativsystemet för att det ska fungera med den nya processorn som är av typen Arm7.

Att Raspberry Pi nu tagit steget från Arm6 till Arm7 betyder också att den kommer att fungera med både den populära linuxdistributionen Ubuntu och Windows 10.

I samband med lanseringen av Pi2 meddelar Microsoft att företaget arbetar på en version av Windows 10 för Pi2 som ska finnas klar senare i år. Precis som tidigare för Intels enkortsdatorer Galileo så kommer Windows 10 för Raspberry Pi att vara gratis för de utvecklare som är en del av Microsofts utvecklarprogram för IoT.

Raspberry Pi har fått betydligt större spridning än Inlels dator och Microsoft hoppas IoT-grupp hoppas enligt sin blogg att satsningen på Raspberry Pi ska ge dem en plats i rörelsen av "makers" och hemmahackare.

Mer information om PI2 finns på stiftelsens egen webbsida.