2014 var på många sätt mensåret i kulturvärlden. Det är ingen slump att två av förra årets mest uppmärksammade serieböcker var Kvinnor ritar bara serier om mens (Kartago) och Livs Strömqvists Kunskapens frukt (Galago). Den senare handlar inte bara om mens, men en hel del.

Sambandet mellan serier och dataspel är stort; de influerar varandra och spelen har hämtat ämnen, huvudpersoner och berättarteknik från seriekonsten. De är två närbesläktade nördkulturer.

Liv Strömqvists "isprinssesan"

Liv Strömqvists isprinsessa ur boken ”Kunskapens frukt”.
Foto: Galago/Liv Strömqvist

Mens har spelen dock inte kommit nära. Inte ens i The Sims, där simarna både kissar och bajsar och har humörsvängningar, ingår det i vardagen.

Läs mer: "Ny skitstorm väntar i spelvärlden"

Men plötsligt händer det. I sitt nya spel Life is Strange vågar sig studion Dontnod inte bara på att ha två kvinnor i huvudrollen; på skolans toa finns till och med en automat med tamponger som man kan interagera med. Inte spelets huvudfeature kanske, men bara att den finns är något nytt.

Det är långt från Liv Strömqvists isprinsessa som visar blodiga underbyxor eller Hanna Gustavssons "Rör inte min menskopp", men för att vara spelvärlden är både vågat och banbrytande.

Dontnod gör sina spel i Paris och består av fem män. Det är en modig studio. De fick kämpa hårt redan med att få ut sitt förra spel, Remember me, just för att de hade en kvinnlig protagonist.

Life is strange, dataspel
Världens första interaktiva tampongmaskin i ett spel? Den finns i nya spelet Life is strange. Foto: Dontnod

Med nya episodbaserade Life is Strange hade studion svårt att hitta utgivare av samma skäl; för nu skulle det inte bara vara en utan två tjejer i huvudrollen. Till slut sade Square Enix som enda förlag ja; ingen annan var beredd att ge ut spelet med sådan kvinnodominans i handlingen.

I Life is Strange utspelas en tidig och viktig scen på tjejtoan på skolan där spelets hjältinna går. Där finns tampongautomaten. Och den kan användas. Jag testade den så klart, men hade visst inte mens och kunde tydligen inte använda mensskyddet till något annat finurligt heller.

Istället stannade jag vid automaten några minuter och vred och vände för att få en bra bild på den. Tänkte att detta måste fotas, det är ju trots allt en liten bit spelhistoria i marginalen ändå.

Men med två kvinnor i huvudrollen och dessutom tamponger - i den del av gamervärlden där de lättkränkta männen och pojkarna bor kan väl sådant bara resultera i vredesutbrott, mordhot och konspirationsteorier?

Och här kommer den stora överraskningen, för svaret på den frågan är nej.

På forumen på Steam, där datorversionen av spelet säljs, har spelet diskuterats ingående sedan premiären i fredags.

Där finns visserligen de förväntade kommentarerna om att spelet ingår i ett feministiskt angrepp på spelkulturen. Några ord från Neon Neophyte (liten spoilervarning dock!) får tjäna som exempel:

"3 victims: 1: The girl who had her sex video leaked. 2: The girl in the missing girl poster. 3: The girl who was shot. How can you not spot an agenda here?"

Men kommentarer av det slaget är i klar minoritet. Dessutom tystas de snabbt ner av många som svarar med varianter av "spelet handlar om två flickors vänskap, än sedan?".

Det kanske allra mest märkliga är att forumets längsta tråd är en diskussion om vad folk som Neon Neophyte är för några, eller som rubriken lyder: Where do the ani-people come from?

Che Eder inleder tråden:

"I wonder where those people come from. Is there a men's rights site that somehow stumbled over this game and sent people to it?
This is just a game which happens to have a female protagonist and tells a nice little story. You do not have to be a feminist to like this.
But you have to be very woman hating to hate the game. But I do not see any reason to hate it. So why are you here?"

Det där låter som en kastad handske, och med över 400 kommentarer förväntar man sig som luttrad spelare en kaskad av upprörda svar. Men icke. Hela tråden är med få undantag befolkad av spelare som tycker ungefär som Che Eder.

Rena mysstugan.

Enda gången det hettar till lite i forumetär i The Lunatics tråd "Lack of Male Character model?" Han slänger ut följande fråga:

"Would it really have been so hard for the developers to simply add the option to play as a guy? As a man, it's really sad to see that in 2015, we're still having games which refuse to allow you to play as whichever gender you want."

Detta skulle ju kunna ses, om man så vill, som en ganska sofistikerad trollning, och i vart fall som en magnet för andra troll och kvinnor-i-spel-motståndare. Men inte ens där händer det, trots över 200 inlägg i skrivande stund.

Visst, Steam modererar och tar bort de knäppaste inläggen och det finns ett och annat "the issue is with lesbian feminists pushing their man hating agenda and brainwashing more weak people like you into joining their cause", men även där är den mer sansade gruppen som vinner. Klart. Både i volym och, mindre överraskande, argumentation.

Mortal Kombat
Spelvärlden är mästare på blod, som här ur kommande Mortal kombat X. Mensblod har vi dock inte sett än. Foto: Warner Bros 

Som svaret på frågan var alla anti-människor kommer från, svarar någon Reddit. Men det visar inte heller stämma. Topptråden är en recensionstråd med 235 inlägg som är just, hör och häpna, en diskussion om spelets kvalitéer. Nästa populärast är en AMA med utvecklarna, också den sansad.

Först på tolfte plast finns en tråd om hur Gamergate-folk kommer gå bananer på spelet i Steamforumen. Skribenten har hittat ett inlägg som tyder på att så ska ske. Men den efterföljande diskussionen, som har 26 kommentarer, blir mest ett metasamtal om något som inte hände.

Och till min stora besvikelse nämns inte tampongmaskinen ens där.

Vad lär oss detta?

Kanske att alla män som spelar faktiskt inte är lättkränkta manschauvinister, som inte tål kvinnor eller kvinnovärldar i spel. Kanske till och med att de lättkränkta är en minoritet?

Och kanske även att spelvärlden uppenbarligen tål tamponger. Snart kanske vi till och med är redo för lite mensblod? Blod är ju trots allt något som spelutvecklarna bevisligen är skickliga på att hantera, det finns hur många actionspel som helst som bevisar den saken.

Å andra sidan är det kanske inte från en manlig spelstudio menstruationsspelet ska komma; en ickefungerande tampongmaskin på tjejtoan är möjligen ganska precis så nära ämnet de kan gå.

En av Liv Strömqvists serier heter ”Män som varit för intresserade av det som brukar kallas det kvinnliga könsorganet”. Den må vara väldigt elak och rolig att läsa - men med i den vill man ju inte vara, inte ens om man heter Dontnod är en av världens modigaste spelutvecklare.