Säkerligen kommer många lyfta på både ena och andra ögonbrynet. Dataspel är väl knappast något som tonåringar ska ägna sig åt på skoltid. Än mindre ha som tillval bredvid de mer traditionella ämnena. Men är du en av dem som lägger timmar på Dota eller League of Legends, detta kan vara utbildningen för dig.

Faktum är att synen på vad som är sport är på väg att förändras. Skol-SM i e-fotboll, stora tävlingar lockar tiotusentals deltagare och minst lika många tittare. För att inte tala om alla hundratusentals spelare världen över. Frågan om man verkligen kan tävla i dataspel är lika död som dronterna på Madagaskar. E-sporten växer så det knakar.

Ur detta perspektiv tar Sigtuna kommun och Arlandagymnasiet ett naturligt steg. Höstterminen 2015 kickar de igång en ny inriktning där eleven ska drillas i spelteknik, taktik och fysisk hälsa.

Arlandagymnasiet
Snart får eleverna på Arlandsgymnasiet möjlighethet att e-sporta, på skoltid.

– Skolan måste blir bättre på att utbilda elever till den samtid vi befinner oss i. På Arlandagymnasiet har vi redan en idrots- och it-profil. Det här är ett sätt att få de två världarna att mötas, säger Ibrahim Khalifa, ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Innan ni sätter kaffet i halsen och upprört himlar med ögonen. Utbildningen är högskoleförberedande. Och eleverna ska inte sitta inne i mörka datasalar dagarna i ända. Fokus ska ligga på att skapa en balans mellan fysisk och mental träning. Att skapa rätt förutsättningar att lyckas i sitt spelande. Samtidigt som de lyfter problem som spelvärlden dras med: bristande jämlikhet, näthat och spelberoende.

Läs mer: Dreamhack fyller 20 med 25 000 på plats

– Det handlar så klart inte bara om att spela. Ska man klara att spela på elitnivå krävs god fysik. Vi kommer också bjuda in föreläsare från försvarsmakten, spel handlar mycket om taktik, säger han.

För och främst är det en alldeles vanlig gymnasieutbildning. Undervisningen sker delvis inom ramen för de individuella valen. Till hösten kommer en handfull elever tas in och det handlar om tre, fyra pass i veckan. Det handlar om undervisning i allt från regler och taktik, historia och hälsoperspektiv. För er som är nyfikna finns den premliminära kursplanen och mer information här. 

Samtidigt läser eleven på något av de program som skolan erbjuder: teknikprogrammet, samhällsprogram eller estetiska programmet. De två sistnämnda är med medieinriktning.

Men man ska inte sticka under stol med att elitidrott tar mycket tid från skolan. Och kanske även tankekraft. Ska verkligen skolor erbjuda undervisning på områden som liknar med en hobby eller ett fritidsintresse?

– Elever som sysslar med elitidrott har ofta ett väldigt driv och de är bra på hantera sin vardag. Man har ett mål och man måste jobba mot det. Min uppfattning är att utbildning ska bygga på det som inspirerar och utvecklar eleven, det smittar av sig på andra ämnen, säger Ibrahim Khalfia.

Själv är han ganska trött på frågor som rör nyttan med att lyfta in e-sport i skolan.

– Det är lustigt. Frågor om elevernas framtid och vad de bär med sig ställs aldrig om andra idrotter som fotboll eller simning. Men om det är detta som kan få elever motiverade att gå en högskoleförberedande utbildning tycker jag det är bra. De kan gå vidare inom både journalistik och spelutveckling, säger han.

Arlandagymnasiet är inte ensamma, Voxnadalens gymnasium i Ovanåkers kommun erbjuder en liknande utbildning. Även där med inriktning på fysträning, strategi och taktik.

Forskning har visat att e-sportspelare förbättrar sina kognitiva förmågor. Och på samma sätt som tidigare generationer lärde sig engelska genom tv-apparaten lär sig tonåringar i dag via spelen. Kanske är det dags att en gång för alla släppa nidbilden av Joltdrickande, ljusskygga killar på pojkrummet. Och inse att e-sport kan vara en tillgång även i den "verkliga" världen.