Foto: Freeross.org
Ross Ulbricht. Foto: Freeross.org

Taktiken att lägga ansvaret för den illegala marknadsplatsen Silk Road på Bitcoinbörsen Mt Gox skapare Mark Karpelès fungerade inte. En amerikansk domstol har nu slagit fast att Ross Ulbricht under synonymen “Dread Pirate Roberts” drivit sajten där allt från mord till droger kunnat beställas.

Läs mer: Riskkapitalister lockas av Silk Roads bitcoin

Ulbricht greps av polis hösten 2013 efter att amerikanska myndigheter haft honom under uppsikt en tid. Anklagelserna mot honom innefattade bland annat drogsmuggling och att ha underlättat för försäljning av droger.

I bevisningen mot honom har bland annat hans egna anteckningar och Bitcoin till ett värde av flera miljoner dollar använt.

Silk Road
Silk Road.

Under rättegången har försvarets taktik bland annat varit att försöka lägga skulden för driften av Silk Road på Mark Karpelès som tidigare stod bakom den numera kraschade Bitcoinbörsen Mt Gox. Men den taktiken gick inte hem och Ross Ulbricht fälldes på alla åtalspunkter och riskerar nu livstids fängelse.

Enligt tidningen The Guardian fanns under våren runt 10 000 olika varor till försäljning på sajten och vid sidan av droger fanns även sådant som falska körkort och olika illegala hackingtjänster.

Silk Road var tillgängligt via det det anonyma Tor-nätverket, men det hindrarde inte myndigheterna att komma åt Ulbricht och åklagaren i målet Preet Bharara menar enligt The Guardian att domen mot Ulbricht tydligt visar att dolda nätverk på nätet inte är en “skyddande sköld” för att driva illegal verksamhet online.

Under hela rättegången har Ulbricht haft supportrar på plats som anser att rättegången mot honom inkräktar på friheten på nätet.