Oskar Eklund är chef och ägare till spelstudion Hello There i Göteborg. Han är också dubbel svensk mästare i kampsporten taekwondo och har ägnat sig åt den i snart 30 år.

Och förra året slog det honom: Varför har ingen gjort ett spel om den sporten? Den må vara liten i Sverige, men runt om i världen finns 85 miljoner utövare. Dessutom är ju fightingspel en väl etablerad och framgångsrik genre i spelvärlden.

I januari förra året började därför utvecklingen på den 22 personer starka studion. Spelet skulle vara roligt, men realistiskt och hålla sig till sportens OS-regler. Därför skulle allt spelas in i en motion capture-studio (se filmen ovan). Vem som stod framför kameran i tajt mocap-dräkt och gjorde alla tekniker som används i spelet? Vd Oskar Eklund själv förstås.

– Det var väldigt kul, men svårare än man kan tro att göra inspelningen, säger han.

Oskar
Hello Theres vd Oskar Eklund står själv för sparkarna i The Taekwondo Game. Foto: Hello There

– Att göra fightingspel över huvud taget är bland det svåraste man kan gör, men jag är väldigt stolt över hur teamet lyckats pricka känslan i sporten. Det är en extra utmaning när man styr genom att trycka på bildskärmen.

Spelet släpptes på Google Play och App Store dagen innan julafton, helt utan
reklam och utan allt innehåll som är planerat.

– Vi kände att det var bråttom, att om vi gjorde det här nu skulle någon hinna före och vi ville vara först. Det avgjorde saken, säger Eklund.

En dryg månad senare har över 1,2 miljoner laddat ner spelet. Dessutom har det fått fina recensioner i vanlig spelpress, bland av Aftonbladet Spela. Spelet är gratis, men för att låsa upp alla spellägen måste man betala nio kronor. I Asien kommer dock spelet vara helt annonsfinansierat, vilket är ett vanligt och accepterat sätt att tjäna pengar på mobilspel där.

Taekwondo
The Taekwondo Game har laddat 1,2 miljoner gånger. Den skäggige mannen är Master Kang, som faktiskt ser ut ungefär så där i verkligheten. Foto: Hello There

– Än har vi inte tjänat in några stora pengar, men fler än man skulle kunna tro betalar för det. Överraskande nog säljer vi mest på Google Play faktiskt, det brukar ju vara tvärt om.

Andelen av alla som laddar hem spelet som också köper det på Androidmobiler är i sammanhanget imponerande 15 procent. På IOS ligger det på 5 procent, också det helt okej siffra.

– Men vi kommer att släppa mer innehåll strax, vi ville som sagt få ut spelet snabbt och det blev lite på bekostnad av innehåll. Det kommer fler turneringar och man kommer kunna spela längre innan man måste betala.

Däremot är och förblir det gratis att spela lokalt multiplayer via trådlöst nätverk, vilket funkar även om den ena har en Iphone och den andra en Samsung.

Just nu ligger studion i förhandlingar med kinesiska och koreanska förlag som vill ge ut spelet på sina marknader.

– Det tar ju sin tid och man vet inget förrän allt är underskrivet, men intresset för spelet är mycket stort där. Få vi till utgivningen i Kina pratar vi flera miljoner nedladdningar per dag.

The Taekwondo Game är Hello Theres första spel som indiestudio. Företaget har dock funnits sedan 2009, men fram till förra året delägdes det av medieföretaget Stampen, som även äger tidningen GP.

Då köpte studion ut Stampen och står nu på egna ben. För att producera Taekwondospelet har man tagit in en extern finansiär, som dock bara äger del i just det spelet.

Studion har tidigare både gjort egna spel samt uppdragsproduktioner i form av reklam- och utbildningsspel, bland annat Estrellaspelet Zombie Potatoes och Avicii Gravity (också det nedladdat över en miljon gånger).

Bolaget gjorde en mindre vinst både 2013 och förra året. Nu tror Oskar Eklund på bättre tider.

– Ja, vi tror mycket Taekwondo, som även kommer att släppas på Playstation. Dessutom har vi ännu ett eget spel på gång och fortsätter med uppdragsproduktioner. Jag tycker det passar bra ihop, det är ingen motsättning att syssla med båda.