Christian Heilmann

Christian Heilmann har gjort sig känd som frispråkig talesperson för Mozilla, organisationen bakom webbläsaren Firefox och mobiloperativsystemet Firefox OS. Sedan i måndags är han dock i stället anställd på Microsoft med ett uppdrag; att se till att utvecklare börjar älska företagets nya webbläsare Spartan.

– Hela idén är att Microsoft nu släpper en ny webbläsare i Windows 10 och de vill att jag ska få utvecklare att ta till sig den nya tekniken. För mig som varit på Mozilla i fyra år är det ett bra tillfälle att nå nya utvecklare. På Mozilla känner jag att jag predikat för de redan frälsta.

Hans predikan har handlat om öppna standarder och att använda HTML5 för att bygga webben. Nu hoppas Christian Heilmann kunna fortsätta med samma sak, men på Microsoft. I hans team ingår tre personer som ska arbeta bara med utvecklarkontakter och att få utvecklare att ta Spartan till sitt hjärta.

Läs mer: Spartan för Windows 10 får stöd för tillägg

– Microsoft har insett att de inte kommer att få utvecklarnas uppmärksamhet bara genom att ge ut en ny browser. De måste också se till att få in feedback och en del av mitt jobb kommer att vara att se till att få in den feedbacken på ett enkelt sätt, säger Christian Heilmann.

Han tror att han med sin bakgrund i öppen källkods-världen har enklare att lösa det än vad en klassisk Microsoftanställd skulle ha.

– Om en Microsoftkille åker till en open source-konferens och ber publiken att berätta vad de inte tycker om med Internet Explorer så kan han vänta sig fem veckors verbal misshandel, säger Christian Heilmann.

Med den nya webbläsaren och renderingsmotorn som går under namnet Spartan har Microsoft inte bara brutit helt med den gamla koden i Internet Explorer utan också sett till att koppla fri webbläsaren från operativsystemet på ett nytt sätt. Det ska göra den enklare att uppdatera Spartan utan att hela operativsystemet behöver uppdateras. Han ser samma problem även på mobiler med Android där gamla versioner inte får säkerhetsuppdateringar av webbläsaren.

– Men Microsoft har förstått det nu, säger Christian Heilmann.

Enligt Microsoft är Spartan en webbläsare för den moderna webben som ska kunna konkurrera med till exempel Googles Chrome och Mozillas Firefox.
Microsofts Internet Explorer har inte ryktet om sig att vara den webbläsare som är bäst på att följa standarder, snarare tvärt om. Men det ska det enligt Heilmann bli ändring på i och med Spartan.

– Spartanmotorn som är i Windows 10 är den enda som helt stöder nästa version av programmeringsspråket Javascript, Chrome och Firefox kommer att göra det också med Spartan är först med att ha allt på plats. Det är överaskande att Microsoft gjort det, säger han.

Nu är det Christian Heilmanns jobb att få de som utvecklar öppna webbstandarder att känna att de kan lita på Microsoft, något som kan bli en utmaning med tanke på historien.

– Mozilla existerar på grund av Internet Explorer 6. Det var en browser som inte brydde sig om standard men som låg före standard teknologiskt. Det var därför många utvecklare byggde bara för Internet Explorer 6 och det är därför vi har många webbsidor som bara fungerar med IE, säger Christan Heilmann.

Med Spartan hoppas han att det misstaget inte ska upprepas.

– Spartan har en helt ny motor men den gamla IE-motorn kommer att finnas kvar i Windows 10 eftersom vi har många företagskunder som är beroende av den tekniken och vi kan inte bara ta bort den, säger Christian Heilmann.

I Windows 10 är det Spartan-motorn som är den förvalda så fort man surfar på nätet.

– Webbläsaren ska veta själv om den behöver växla över till IE-motorn, säger Christian Heilmann.

Det viktiga nu för Microsoft när det gäller Spartan är enligt Heilmann inte att få in fler funktioner utan att se till att den verkligen följer standard.

– Vi vill att webbutvecklare ska skriva sina applikationer mot standard. Om du har en webbsida som är skriven för Chrome så ska du kunna lita på att den fungerar också i Spartan, säger han.

På det sättet ska utvecklare slippa skriva specialversioner av sina sajter för olika webbläsare.

– Det är inte en lösning som fungerar att underhålla i längden, säger Christian Heilmann.