I nyare modeller av Samsungs smarta tv-apparater går det att styra tv:n med rösten. Bekvämt kan tyckas, men nu rapporterar bland andra nyhetssajten The Register att det också betyder att Samsung lyssnar på allt som sägs framför tv:n och att företaget skickar informationen vidare till servrar i molnet för att tolka det som sägs och översätta det till kommandon för tv:n.

Läs mer: "Därför är din nya tv en spionerande säkerhetsbomb"

Samsung smart-tv

Enligt Samsungs användaravtal godkänner den som använder röstigenkänningsfunktionen i tv:n inte bara att Samsung behandlar det inspelade ljudet utan även att företaget delar det med andra företag, eller tredje part som som företaget uttrycker det. Det är inte klart hur mycket av det som sägs framför tv:n som Samsung skickar vidare, men företaget gör klart i användaravtalet att, fritt översatt från engelska, “om ditt tal innehåller känslig eller personlig information så kan den den skickas vidare till tredje part som en del av röstigenkänningstjänsten”.

Läs mer: Chefen som gör succé med egetsparkat Taekwondo-spel

Att använda servrar på nätet i stället för att utföra röstigenkänning lokalt är inget unikt för Samsung, även Google och Apple gör på liknande sätt i sina mobiloperativsystem, men nu verkar det alltså som att det gäller att vakta tungan även framför tv:n om man inte vill dela med sig av sina hemligheter.

Den som vill kan också stänga av röststyrningen och i stället kontrollera tv:n med den klassiska fjärrkontrollen.