Svallvågorna efter polisrazzian mot Pirate Bay och serverhallen i Nacka i december förra året rullar fortfarande fram. Samtidigt som den enorma utredningen fortgår har sajten återuppstått och försöker så sakteliga återta sin plats i fildelarsfären. Parallellt med den utredningen är ett unikt rättsfall nu på väg upp i domstol, det rapporterar Dagens Nyheter. Nämligen den om frågan om hur man ska hantera domännamn till sajter som utpekats som kriminella.

Läs mer: Så ska Swefilmer och Pirate Bay stoppas

– Ett domännamn är ett verktyg för brottslighet. Ett effektivt sätt att stoppa den brottsligheten är genom att förverka eller i bästa fall ta domännamnet i beslag, säger åklagare Fredrik Ingblad till IDG.se.

Enskilda ägare har blivit av med rätten att använda en domän tidigare. Efter en tid släpps domänen fri och är åter öppen för registrering. Skillnaden är att Fredrik Ingblad vänder sig till stiftelsen Punkt SE, som ansvarar för hela registret av se-domäner. Går domstolen på åklagarens linje kommer stiftelsen förbjudas att låta någon registrera de beslagtagna domännamnen, eller så tillfaller de staten.

– Punkt SE blir en spelare i att stoppa brottsligheten. I Danmark och andra europeiska länder finns den möjligheten, att förverka ett domännamn, säger åklagaren.

Läs mer: The Pirate Bay är tillbaka – på riktigt

Fallet har ett par år på nacken, redan i april 2013 lämnade Fredrik Ingblad in ärendet till tingsrätten. Att det legat så länge beror på att det varit svårt att få tag på alla inblandade, särskilt en av dem som ska ha befunnit sig i Thailand. Nu, två år senare närmare sig huvudförhandlingen.

Stiftelsen ser inte på frågan med samma glasögon som åklagaren. I ett blogginlägg från maj 2013 skriver deras vd Danny Aerts att förverka domännamn är lika ineffektivt som att ta bort gatuskyltar.

”En annan liknelse är att permanent ta bort adresser för att ett brott har begåtts i en fastighet. Hur skulle Stockholms adressplan se ut om man gjorde så? Som en schweizerost med många hål troligen.”

Den linjen står de fast vid, att de är inte är en del av problemet och definitivt inte lösningen.

– Inget har förändrats sedan målet inleddes. Det som är nytt är att det kommer upp till huvudförhandling i april. Och det som är intressant är att det inte är prövat tidigare om ett domännamn kan förverkas från Punkt SE. Vi vill ha klargjort vår roll och ansvar, säger Elisabeth Ekstrand, chefsjurist på Punkt SE.

Att stoppa ett domännamn stoppar inte brottsligheten, på den punkten är både stiftelsen och åklagaren överens. Det är ingen sport att starta igen under ett nytt domännamn. Elisabeth Ekstrand ser det som ytterligare ett sätt få ner innehåll.

Läs mer: Insats mot Dreamfilm - men åklagaren lägger locket på

– Domännamnet i sig är inte problemet utan användningen av det. På sajten piratebay.se kan du t.ex. lägga upp fakta om piratskepp som sjunkit, säger hon.

Fredrik Ingblad på sin kant menar att förverkan stoppar brottet på just den platsen.

– Man gör inga underverk. Men jämför med falska banksidor, stoppar man en sådan kanske man gör att hundra personer slipper råka ut för phising.