När Martin Wahlund var nio år gick han från att läsa Sagan om ringen till att börja spela Warhammer Fantasy Battle. I dag är han vd för spelstudion Fatshark i Stockholm och basar över 54 anställda. Varav en stor del har ungefär samma fantasybakgrund som han, att spela Warhammer.

Och nu är det dags för studion att dela med sig av sin passion. I torsdags blev det offentligt att Fatshark är i full färd med att utveckla spelet Warhammer: End Times Vermintide. Wahlund roade sig med att googla på orden innan han skickade ut pressmeddelandet och fick 7000 träffar. I går fick han en miljon.

Scen ur Fatsharks kommande spel Warhammer
Scen ur kommande spelet End Times Vermintide.

– Det känns kul, intresset för Warhammer är ju gigantiskt. Spelet har funnits sedan tidigt 80-tal och är ju ett av de största varumärkena inom fantasy. Att få sätta bild, ljud och rörelse till den värld som jag och många andra på studion levt i och fantiserat om sedan vi var barn är häftigt, säger han.

Fatshark grundades 2004 och har sedan dess jobbat nästan uteslutande som konsulter och med uppdragsproduktioner. När storstudion Grin gick i konkurs 2009 höll även Fatshark på att stryka med eftersom Grin var deras största, snudd på enda uppdragsgivare.

Men studion började göra egna spel, först västernspelet Lead & Gold, sedan Krater och Hamilton's Great Adventure. Men det är främst som uppdragsstudio som Fatshark byggt sig ett namn med spel åt bland andra Paradox, Deep Silver och Sega. Det har gett studion en stabilitet och byggt kompetens, men knappast rikedom. Fatshark har i stort sett gjort nollresultat ända sedan 2009. Det är i och för sig är en prestation av en förhållandevis stor studio, men några rikedomar har det inte blivit. Å andra sidan ägs Fatshark fortfarande till största delen av Wahlund och kollegor själva.

Trailer för End Times Vermintide

– Det är svårt att tjäna pengar på små produktioner, man kan ta betalt så att det täcker kostnaderna men inte mycket mer. Vi klagar inte, det har varit många kul spel att göra och vi har lärt oss massor. Men det är klart att vi alltid drömt om att få göra spelet vi själva vill, helt efter egna visioner, säger Wahlund.

Chansen kom våren 2014. Vid sidan om att göra spel hade nämligen Fatshark byggt en egen spelmotor kallad Bitsquid. Arbetet med den drevs i ett eget bolag, och många av studions spel var i själva verket till för att visa på spelmotorns kvalitéer. Förra våren såldes både motor och dotterbolag till Autodesk - och plötsligt hade Fasthark pengar att förverkliga sina drömmar.
Martin Wahlund, Fatshark
– Att göra Warhammerspel är faktiskt en dröm, säger Martin Wahlund, vd för Fatshark.

Arbetet med Warhammer hade redan påbörjats, men med pengarna från Bitsquidaffären kunde man nu med egna medel både bekosta utveckling och förläggande av spelet. Hur mycket affären gav vill inte Wahlund avslöja, en indikation får vi när bokslutet blir klart framåt sommaren. Men att det blir en kraftig höjning av 2013 års omsättning på 16 miljoner står klart.

– Förutom att Warhammer är en passion för oss, vi har alltid haft Warhammerkvällar på studion en gång i veckan, så är det också en styrka att göra ett spel med ett känt varumärke. Det underlättar marknadsföringen enormt, och det är viktigt för en liten studio som vår.

– Enda risken med att vi jobbar med en fantasyvärld vi älskar och känner så väl, är ju att vi har en tendens att jobba för mycket med den, att vi putsar de där svärden och rustningarna i evighet bara för att få det helt perfekt. Det är en fälla jag själv ofta hamnar i.

Tre av Fatsharks grundare vid studions Warhammerbord. Anders De Geer, game director, Mårten Stormdahl, producent och Martin Wahlund, vd.
Tre Fatsharks vid studions Warhammerbord. Anders De Geer, game director, Mårten Stormdahl, producent och Martin Wahlund, vd.

Warhammer: End Times Vermintide blir ett actionspel att samarbeta i, eller coop som det heter på spelspråk. Det kommer att släppas till pc, Xbox One och Playstation 4 under hösten.

Är det nu äntligen dags för veteranstudion Fatshark att kliva fram och få del av de svenska spelframgångarna och bli en fet haj på riktigt?

– Det har varit inspirerande att se alla andra som lyckats stort, och det är en hjälp för oss också. Alla är intresserade av spel från Sverige, det gör vårt arbete med att sälja in spelet till Sony och Microsoft enklare. Det finns en tro och förväntan på vad som kommer från Sverige, säger Martin Wahlund.

Stockholmsstudion Fatshark gör spelet Warhammer: End Times Vermintide. Här är första bilderna:
Fatsharks warhammerspel Vermintide

Fatsharks spel Vermintide

Fatsharks Vermintide, baserat på Warhammer