Det är inte utan en viss respekt man går runt på borggården på KTH. Byggnaderna för tankarna till en svunnen tid då lärare tilltalades ”magister Göransson” eller ”professor Lindmark". Deras ord var lag och nåde den som ifrågasatte det. Tänk er Stig Järrel i Hets från 1944. Om verkligheten såg ut så är en annan sak såklart.

Men ett tydligt bevis på att det inte är så i dag är Open Lab som nyligen flyttat in i den gamla administrationsbyggnaden. 1400 kvadrat tillägnat uppfinningsrika studenter, entreprenörer och samhällsaktörer.

– Vi har funnits sedan 2013 och om det var Open Lab 1.0 så är detta Open Lab 5.0. Vi är en utmaningsdriven organisation som jobbar med de samhällsfrågor som rör Stockholmsregionen. Alla som vill bidra till vår verksamhet är välkomna, säger verksamhetsansvarig Ivar Björkman.

Open lab på KTH
Open Lab har just flyttat in i KTH:s lokaler.

Open Lab beskrivs som en mötesplats där människor från olika kunskapsfält kan träffas och arbeta för att hitta lösningar på problem på en rad olika samhällsfrågor. Teknik, medicin, humaniora och samhällsvetenskap. De erbjuder kurser och driver projekt. Samarbetspartners är bland andra KTH, Stockholms Universitet, Södertörns Högskola, landstinget och Stockholms stad.

Olika ytor erbjuder olika möjligheter. Konferens, multihall, workshoprum. På en av våningarna finns stora öppnar ytor och smårum blandat. Här är det tänkt att grupper kan diskutera, spåna och ta fram idéer.

I källaren ligger Open Lab Make – this is where the magic happens. En verkstad med allt som kan tänkas behövas och så klart allas vår favorit 3d-skrivaren.
Anders MelbrattAnders Mellbratt visar upp Open Lab.

– Alla lösningar, all design blir bättre av att testas, helst i den miljö den ska vara i, säger Anders Mellbratt, interaktionsdesigner och föreståndare för Open Lab Make.

Hela tanken är att idéer ska testas så snabbt som möjligt. Skissa på en prototyp, bygg den, testa.

– Det är en process. Det är research av målgruppen och vilka behov som finns. Att tidigt få in en prototyp att testa är viktigt. Ja inte bara en prototyp, stoppa ut prylar hos människor för att förstå deras behov. Risken är annars att man inte tänkt rätt. Jag vill att vi ska vara ett stort bollplank, säger han.

Och vilka problem är det då som ska lösas? Allt som rör Stockholmsregionen såsom bostadsbrist, åldrande befolkning, hälsa och sjukvård. Det är inga små frågor.

Men när de ändå flyttade till nya lokaler så passade man på att ta in andra kompetenser – från restaurangvärlden.

– Här kan akademin möta restaurangvärlden. Hur tar vi hand om matsvinn, hur gör vi sjukhusmaten bättre? Vi ska ha workshops och ta fram konkreta idéer, inget fluff, det ska in i verksamheterna, säger Ivar Björkman.

Matäventyret sker i samarbete med ägarna till det café som ligger i samma lokaler, Open Café.

– Det ska vara en mötesplats för alla olika typer av möten. Vi vill skapa en välkomnande, kreativ yta.

Här kan du se fler bilder från Open Lab på KTH:
Open Labs på KTH

Open Labs på KTH, fåtölj

Open Labs på KTH, studenter

Open Labs på KTH, bord och whiteboard