Vad gör man när man blivit miljonär på att sälja en app till ett storföretag och sedan fått toppjobb på nämnda företag, med hög lön och kreativ frihet? Heter man Martin Magni tar man alla pengar man tjänat, säger upp sig och lever sedan så snålt man kan under ett år medan man ägnar allt tid (som i ALL tid) åt att bygga ett närmast bisarrt ambitiöst spel helt på egen hand.

Nu har spelet haft premiär. Odd Bot Out heter det, och handlar om en robot som måste leta sig fram genom hundra (ja, 100!) rum genom att lösa diverse problem och pussel. Det är som Thomas Was Alone möter Pettson och Findus-spelen. Själv blir jag förälskad i roboten Odd redan på första banan.

Läs mer: Fantasterna som utvecklar ett Warhammer-spel för att förverkliga sina drömmar

Martin Magni har gjort allt själv. Han har inte ens använt någon befintlig spelmotor för att bygga spelet; programmering, animation, fysikmotor och musik, allt har han själv knåpat samman under sitt snålår (då han till och med flyttade från Linköping till billigare Åtvidaberg för att hålla ner kostnaderna).

– Jag ville hålla nere kostnaderna, och ett bra sätt att göra det är ju att göra allt själv, säger han.

Odd
Martin Magni hoppade av toppjobbet på Linden Labs och blev indieutvecklare. Efter ett års hårt arbete har han nu släppt Odd Bot Out.

Spelet har mycket säregna animationer. En sak som gör roboten Odd så personlig är att dennes ben inte riktigt hinner med, utan liksom går ifatt övriga kroppen. Det kommer sig av att Martin Magni inte är så bra på vanlig animationsteknik, utan istället programmerat animationerna; det kallas procedurell animation, där spelet beräknar hur rörelserna ska ske 60 gånger i sekunden.

– Det gav Odd Bot Out en egen stil av bara farten. En annan sak jag gjorde annorlunda mot de flesta andra var att välja en vit bakgrund, det är väldigt få spel som har det. Tillsammans ger det en stil som blir speciell, säger Martin Magni.

Spelet släpptes 1 februari. Redan nu har han tjänat in pengarna han lagt på utvecklingen. Gratisversionen som innehåller tio banor har laddats ner 30 000 gånger, hela spelet som kostar 19 kronor har köpts 10 000 gånger.

Läs mer: 6 stora och 2 små svenska spel du måste ha koll på i år

– Jag är väldigt nöjd, från och med nu är allt vinst. Det är ju det fina med spel, när de väl är färdiga så ligger de ju bara där och säljer. Jag har inte bestämt mig för om jag ska göra om spelet för andra plattformar än, det är lite svårt eftersom det är designat för touch screen.

Martin Magnis första kommersiella spel var Blocksworld, ett digitalt lego som man kan lära sig att programmera med. Spelet gjorde Martin tillsammans med Magnus Hallin och Tomas Ahlström, den senare smått legendarisk spelutvecklare som var med och drev UDS i Norrköping under 90-talet.

Spelet släpptes 2012, 2013 köptes både appen och det gemensamma bolaget Boldai av Linden Lab. Ska man tro bolagets sista bokslut var köpeskillingen 6,5 miljoner. Under det följande året arbetade alltså Martin Magni för Linden lab, men i januari förra året slutade han, och har sedan dess ägnat sig åt Odd Bot Out.

Läs mer: Chefen som gör succé med egetsparkat Taekwondo-spel

– Jag har redan börjat på nästa spel, men jag tänkte att jag skulle vara lite mer hemlig den här gången. Med Odd Bot Out tänkte jag från början vara mer öppen med utvecklingen och involvera spelarna redan tidigt i utvecklingen. Men det ledde mest till förvirring och irritation, eftersom jag var tvungen att ändra både grafisk form och innehåll några gånger. Så det var ingen bra metod för mig.

Odd Bot Out