Det kan inte vara lätt att driva fildelningstjänster i Sverige just nu. Med razzian mot Pirate Bay färskt i minnet är det nu dags för nästa sajt. I slutet av förra veckan försvann den populära streamingsajten Dreamfilm. Uppmärksamma användare har säkert noterat att det inte är den enda.

Läs mer: Det pågår en insats mot Dreamfilm men åklagaren lägger locket på

Förklaringen: ett antal tillslag runt om i landet där fem personer nu är frihetsberövade, misstänka för att ha spridit upphovsrättsskyddade filmer.

– Vi har under en period jobbat med ett ärende som riktar in sig på nedladdningstjänsten Piratehub och streamingtjänsten Dreamfilm, säger åklagare Mats Ljungqvist.

Dreamfilm

Vid razzian mot Pirate Bay i december beslagtog polisen ett stort antal servrar. Om så är fallet även här vill åklagaren inte gå in på. Inte heller var i landet tillslagen ägt rum.

– Vi har gjort stora beslag, men jag vill inte gå in närmare än så.

Resultetet av insatsen är att en handfull tjänster försvunnit. De som är flitiga besökare av tankafetast.com, tankafetastplay, piratehub och dreamfilm.se får vända sig någon annanstans.

– Det är inte vi som tagit ner sajterna, det är de själva som gjort det för att förhindra fortsatt brottslighet, säger Mats Ljungqvist.

Samtidigt har åklagaren också lämnat in ett yrkande om att domännamnet dreamfilm.se ska förverkats, till tingsrätten i Linköping. Nästa steg i processen är att åtal ska väckas och då blir också förundersökningen offentlig. Men det lär dröja, säger åklagaren.

Läs mer: Åklagare vill beslagta thepiratebay.se och förbjuda alla andra att använda domänen

Ärendet leds av Internationella kammaråklagaren, i samarbete med Nationella operativa avdelningen och Polisregion Syd.