Närmare 800 besökare tog sig till Rikssalen och Uppstart på onsdagenskvällen.
Resan mellan Stockholm och Uppsala tar bara 40 minuter. Och vid första anblicken är det ingen större skillnad på Uppstart och andra startupevent som arrangeras i kvarteren kring Regeringsgatan i huvudstaden. Ja, bortsett från att vi denna afton befinner oss på ett slott med anor från 1500-talet.
Techföretag som letar investerare, partners och rådgivare. Investerare som letar efter nästa stora genombrott. Det kan låta som en hård och kall tillställning. Men det är tvärt om.
– Programmerare är inga kostymnissar. Startupföretagen är unga, nyfika människor som jobbar på caféer och barer, Jason Dainter, som arrangerar Uppstart.
Vid första träffen för ett år sedan dök 300 personer upp. Strax innan dörrarna öppnades den här gången hade 750 personer anmält sig och vid kvällens slut visade det sig att närmare 800 minglade runt i Rikssalen. Så att intresset är stort råder det inga tvivel om.
– De här eventen är viktiga, särskilt i Uppsala som inte har något liknande av denna skala. Det är så här startup startar och växer, de är så här de träffas och möter investerare. Skapar kontakter och nätverk, säger Jason Dainter.
Jason Dainter har arrangerat Uppstart sedan 2014 och har själv en bakgrund som entreprenör.
Spelar det egentligen någon roll var ett startupbolag har sin bas? Så stor skillnad kan det rimligen inte vara på två städer. Men sanningen är att Stockholm och Uppsala står på olika akademisk grund, eller tradition är ett bättre ord.
– Stockholm och Uppsala har olika identitet, vore man två kloner skulle det inte ge så mycket. Samarbetet mellan oss är en korsbefruktning, säger Magnus Åkerman, biträdande regionchef på Handelskammaren i Uppsala län.
Jason Dainter jämför med London och Cambridge, en storstad med enorma nätverksmöjligheter och en utpräglad universitetsstad med långa traditioner. De har användning av varandra, kompletterar varandra.
Uppstart är inte bara en möjlighet för företag att pitcha sina företag och träffa investerare. Det är också en chans att få goda råd från människor med lång erfarenhet. I ett panelsamtal diskuterades bland annat den fråga som ingen vill ta i med tång: hur hanterar man misslyckanden? En av deltagarna, Tim Jackson, brittisk investerare och entreprenör, tycker inte det är något man ska vara rädd för.
Jenny Frick pitchade Rallygate på Uppstart.
– Kulturen ändras, men man vågar ofta inte erkänna att man misslyckats. Jag brukar säga till starups där jag ser ett fel, eller en brist: ”Jag säger nej nu, men satsar gärna i ert nästa företag”. Man måste våga vara lite mer galna, men inte för galna, säger han vis av erfarenhet efter att själv har förlorat stort summor pengar under sin karriär.
Några av dem som fick möjlighet att pitcha inför panelen och alla besökarna var Rallygate. Ett kickstarter för organisatörer, för att minska arrangörernas risk.
– Det är jättenyttigt att vara med, för kontaktskapande. Det är vad vi tar med oss i första skedet, partnerkontaker. Man vet aldrig vad som händer i nästa skede. För oss handlar det nu om att nå ut till kunderna, säger ekonomichef Jenny Frick.
En elefant i rummet är annars alla män. Eller snarare bristen på kvinnor, trots att företag med kvinnor och män, medarbetare i olika åldrar och med olika bakgrund ofta sägs gå bättre i längden.
– Det är en mansdominerad bransch på många sätt. Vi, i vårt team, är så pass olika sinsemellan, både åldrar och erfarenhet. I vårt grundteam finns två killar från Malta med också. Den här bredden är fantastisk, det gör att vi har en bredare förståelse. Det är en styrka, säger Jenny Frick.
Inget startupevent är i dag komplett utan drönare, chip-station och digitalmusikstation.
Video: Axel Eriksson bestämde sig för att chippa sig. "Det är coolt, visionen är att bli en cyborg.