Ingen lyfter väl egentligen på ögonbrynen längre. Vi har vant oss vid att NSA, National security agency – denna hemligaste av hemligaste myndigheter, övervakar e-post och telefonsamtal. Så att de nu kan ha gömt virus på hårddiskar kommer inte som någon överraskning.

Kaspersky Lab visar i en ny rapport hur en grupp som döpts till ”Equation” har använt helt nya sätt att plantera skadlig kod i mjukvaran på vanliga hårddiskar, rapporterar The Verge. Väl där är viruset svårt att upptäcka och att bli av med. NSA ska ha haft tillgång till hårddiskar från flera av världens ledande varumärken så som Samsung, Seagate och Toshiba.

Läs mer: Så hade NSA kunnat skydda sig mot Snowden

Kopplingar har tidigare gjorts mellan ”Equation” och Stuxnet, den datamask som bland annat tagit sig in i 30 000 iranska datorer däribland datorer i kärnkraftsanläggningar. De använder liknande metoder och utnyttjar samma sårbarheter. Detta tillsammans med tidigare avslöjanden kring NSA och hur de utnyttjat hårddiskar gör att många nu spekulerar i att ”Equation” är en del av myndigheten.

Equation group

Kaspersky säger att de hittat infekterade datorer i 30 olika länder, främst Iran följt av Ryssland, Pakistan och Afghanistan. Målen ska blanda andra ha varit myndigheter, militära institutioner, media och banker. Men de säger inget rakt ut om vem ligger bakom spionprogrammet, skriver Reuters.

Equation targets

Om det ligger någon sanning bakom spekulationerna skulle det betyda att NSA har fått tillgång till hårddiskar världen över på ett sätt som saknar motstycke. Det krävs inte mer än att hårddisken slås för att viruset aktiveras.

Läs mer: Nytt tillägg för Chrome kollar om du kan bli spårad

Dessutom finns det kvar om allt innehåll raderas och ett nytt operativsystem installeras. Det har också väckts frågor om företagens inblandning. Har NSA fått tillgång till deras källkod? Något som kan ha skett på två sätt, antingen har de låtsas vara utvecklare eller så ha de helt enkelt fått koden från företagen själv. Något som de förnekar.

Källor på NSA säger att det är enbart använts för att spionera på mål som är av intresse för myndigheten. Inte vanliga människor.