Moggles VR-glasögon.
Samsung, Sony, Google, Facebook och nu senast leksakstillverkaren Mattel. Listan på företag som bygger olika typer av glasögon som låter oss stiga in i virtuella världar kan göras lång. Men marknaden är fortfarande ung och det finns chans för uppstickare att slå sig in bland jättarna. Det hoppas i alla fall svenska Moggles som tagit fram ett par VR-glasögon som tillsamman med din mobiltelefon blir ett kit som ska vara betydligt mer portabelt än konkurrenternas.
– Eftersom mobilen är portabel så måste också VR-glasögonen vara det, säger Daniel Sandvik som är en av företagets grundare.
Tillsammans med kollegan Joakim Edlund har han funderat på hur man ska kunna bygga VR-glasögon ända sedan 2009. Då handlade det om glasögon med inbyggd skärm och dyr teknik som krävdes för att förverkliga drömmen om att kunna kliva in i en virtuell värld. När de båda såg de första glasögonen från Oculus Rift 2012 trillade poletten ned och året efter startade de två Moggles.
Läs mer: Kolla! Google och Mattels VR-View-Master är här
– Vi såg att Oculus använde mobilskärmar. Det var smart, säger Daniel Sandvik.
Nu liknar Moggles lösing med den som Google tagit fram med sitt Cardboard-koncept, det vill säga en hållare med två linser och en instoppad mobiltelefon som både visar bilden och innehåller de sensorer som behövs för att användaren ska kunna röra sig i den virtuella världen.
Daniel Sandvik, Moggles grundare.
Moggles har dock en egen appstore och egen programvara som körs i telefonen i stället för Googles variant. Till glasögonen ska det också höra en handkontroll.
– Det behövs ett smidigt sätt att navigera, säger Daniel Sandvik.
Handkontrollen tas fram tillsammans med ett skånskt företag och den ska få plats inuti glasögonen när de är ihopfällda. När IDG.se träffar Moggles har företaget en fungerande prototyp av glasögonen att visa upp. Den som vill kan själv ladda ner ritningarna och skriva ut sina egna glasögon på en 3d-skrivare.
Upplevelsen att använda glasögonen påminner mycket om den i billiga varianter av Googles Cardboard. Det betyder bland annat att synfältet är något begränsat och att skärpan inte är jämn över hela bilden. I de färdiga exemplaren ska de här problemen vara lösta med bättre linser, enligt Moggles.
Läs mer: Vi talar klarspråk om Samsung Gear VR - "VR-porr kommer bli big business, det vågar jag lova"
För att komma igång med tillverkningen ska företaget pröva lyckan med sina glasögon i en folkfinansieringskampanj på Indiegogo, där hoppas företaget ta in runt en halv miljon kronor få att bland annat kunna finansiera de verktyg som behövs för att massproducera glasögonen.
Moggles utvecklar inte bara själva hårdvaran utan också den programvara som körs på telefonen och en egen appstore för VR-appar. För att skapa en bättre VR-upplevelse används inte bara mobilens inbyggda sensorer för att hålla koll på hur du rör dig i den virtuella världen. Företaget använder också kameran för att positionera telefonen i rummet.
Daniel Sandvik med VR-glasögonen på.
Tanken med att positioner glasögonen i rummet är att låta människor röra sig i den virtuella världen samtidigt som i den verkliga. Det gör bland annat att problemen med åksjuka ska bli mindre och att användarna ska slippa problem med att den virtuella världen “driver”.
Tidigare använde företaget teknik från svenska 13th Lab. Men efter att Facebook köpt 13th Lab i december för att använda tekniken i sina Oculus-glasögon så har Moggles fått se sig om efter en annan leverantör. Nu står hoppet till svenska Univrses som utvecklar en liknande teknik som ska ta plats i Moggles glasögon.
Moggles arbetar också tillsammans med Goo Technologies som utvecklar 3d-teknik för webbläsare. Enligt Goo Technologies teknikchef Rikard Herlitz är steget från vanlig 3d-grafik till att skapa en en virtuell värld kort.
– Tekniskt sett är det inte så komplicerat, det är mer en designfråga och hur du ska sköta kontrollerna i till exempel ett spel, säger han.
Tanken med att kunna leverera de virtuella världarna strömmande via webben i stället för nedladdade är tilltalande för att de kan ta upp mycket plats i telefonens minne men också för att det är ett enkelt sätt att komma förbi Googles och Apples appbutiker.
Rikard Herlitz säger att han ännu så länge inte sett så mycket riktigt bra material för VR, men att det finns ett intresse från bland annat reklam och byggbranschen.
– Det kan användas för att visa lägenheter som ännu inte byggts och för att låta folk gå runt och testa, säger han.
Läs mer: Nya glasögon-hajpen visar en helt ny värld
Bristen på innehåll är ett problem för VR-branschen och som vanligt med ny teknik så är det ett hönan och ägget problem. Det anser i alla fall Christoffer Sundberg som är vd på spelutvecklaren Avalanche.
– Det är svårt att göra ett spel bara för VR, så stor är inte den marknaden, säger han.
Han tror inte att hans storspel som Mad Max eller Just Cause passar för VR eftersom de är för snabba och åksjukeframkallande.
– Vi skulle behöva släppa dem tillsammans med en hink, säger Christoffer Sundberg.
Han tror att det är en bra bit kvar innan VR får stort genomslag.
– Hittills är det ju mest spelutvecklare och folk som jobbar i branschen som kommit i kontakt med tekniken, säger han.
För att det ska ske ett ordentligt genombrott i spelbranschen tror han att det kommer att krävas stöd till utvecklare från hårdvaruleverantörerna för att ta fram spel som fungerar att spela i VR under längre tid och inte bara är häftiga demon av tekniken.
– Någon måste ju komma först, men ingen vill vara försökskanin, säger Cristoffer Sundberg.
- Moggles
Hoppas ta portabla VR-brillor till marknaden med en folkfinansieringskampanj på Indiegogo.
- Resolution Games
Grundat av bland andra Tommy Palm som tidigare jobbade med mobilspel på King. Nu ska han och hans kollegor skapa nya spel för VR.
- 13th Lab
Har utvecklat en teknik som kan användas bland annat för att positionera ett par VR-glasögon i rummet. Företaget köptes strax innan jul av Facebook.
- Univrses
Nystartat företag som precis som 13th Lab utvecklar en teknik för att positionera glasögonen i rummet med hjälp av mobilens kamera. Univrses har dock mer fokus på VR-tillämpningar från början än vad 13th Lab har haft.
- Evomade
Har precis som Moggles ett par glasögon som i kombination med en mobiltelefon blir VR-brillor. Evomades är gjorda i Neopren och tidigare i år finansierades den första tillverkningsomgången med en kampanj på Kickstarter.
- Mimerse
Mimerse använder VR som hjälpmedel vid terapi, särskilt exponeringsterapi eller fobiterapi. Patienten får träna på att utsättas för det hen är rädd för i en VR-värld. Först ut är behandling av arachnofobi, rädsla för spindlar.
- Goo Technologies
Utvecklar en plattform och verktyg för att skapa 3d-grafik i webbläsare. Nu anpassas plattformen även för att fungera tillsammans med VR. Goo Technologies har bland andra Moor Capital som investerare.