Marknaden för enkla och smidiga vr-glasögon är bara i sin linda, och de flesta varianterna är crowdfundade grejer från mindre företag, varav en del är svenska. Men exempel som Facebook-ägda Oculus Rift och Samsung Gear VR, som IDG.se testade härförleden, ger vid handen att telefoner i ansiktet kan bli en större grej än vad vi tror i framtiden. Och givetvis vill Apple ha en del av den äppelkakan.

I ett nytt patent verkar de försöka definiera nästan exakt vad Samsungs variant gör – fast med en Iphone. Bilderna visar hur man stoppar i telefonen och kopplar den till glasögonen. Därefter vidtar virtual reality-upplevelsen, eller bara en avfilmad verklighet, för Apple betonar att det är viktigt att kunna se omvärlden även om glasögonen är på, och då genom telefonens kamera.

Appleglasögon.
Det verkar som om de i huvudsak vill att huvudsaken ska fungera som ett par glasögon, men Apple resonerar också kring remmar och till och med någon sorts hatt för att fästa själva prylen framför ögonen.
Appleglasögon.
Men, skriver företaget i patentansökan, det kan lika gärna bli så att telefonen, Ipoden eller vad det nu blir kan kopplas trådlöst till glasögonen. De skriver också om knappar, mikrofoner och kameror på själva brillorna.

Med detta sagt är det inte säkert om det blir något av saken. Patent söks ofta i förebyggande syfte, men det växande intresset från flera konkurrenter – och från konsumenterna – kan göra att vi inom en överskådlig framtid kan se människor med Iphones i ansiktet i lokaltrafiken.