Lenovo

På torsdagen blev det känt att kinesiska Lenovos datorer kommer med en förinstallerad programvara, Superfish, som säkerhetsexperter menar är att jämställa med ett spionprogram.

Superfish används för att styra annonser användarna ser på sina nya datorer. Tekniken misstänks också öppna för attacker på krypterad trafik från företagets datorer.

Nu har Lenovo gått ut med ett officiellt uttalande där man försöker tona ner problematiken:

Superfish, företaget bakom programmet med samma namn, ska sedan i januari ha stängt av all kommunikation på serversidan så att programmet inte längre fungerar på Lenovos datorer. Lenovo ska i januari ha slutat förinstallera Superfish, och företaget säger att man inte kommer att göra det igen i framtiden.

Enligt Lenovo var Superfish tänkt som en service för kunderna, för att förhöja deras shoppingupplevelse, och samarbetet ska inte ha betytt stora pengar för datortillverkaren. Lenovo påstår också att man gått igenom tekniken och inte hittat några säkerhetsbrister, ett påstående som redan väckt såväl hån som skarp kritik från experter i sociala medier.

Den som vill testa om ens dator - oavsett märke - har Superfish installerat kan göra det på denna sajt som satts upp av säkerhetsexperter.

Experten Robert Graham konstaterar samtidigt att det inte räcker med att avinstallera programmet, för att bli av med Superfish helt måste man manuellt radera programmets certifikat.