166 000 kvadratmeter, 100 procent förnyelsebar energi och en kostnad på 1,7 miljarder euro – motsvarande ungefär 16 miljarder svenska kronor. Det är inga dåliga siffror som toppar Apples nyhet.

Dansk flagga

Det blir två nya datacenter i Europa, ett i irländska Galway och ett på danska Jylland, skriver Apple i ett pressmeddelande. Runt åtta av de miljarderna beräknas hamna i Danmark, där ett datacenter öppnar år 2017 i Viborg, enligt Berlingske Business.

– Vi är tacksamma för Apples fortsatta framgång i Europa och stolta att våra investeringar stödjer samhällen på kontinenten, säger Apple-vd:n Tim Cook.

Storsatsningen i danska Viborg byggs bredvid en av landets största transformatorstationer och den värme som datorerna alstrar ska skickas iväg som fjärrvärme till hushåll i närheten.

– Det kan vara årets bästa affärsnyhet. (...) Det är en stor gåva att Apple väljer Danmark, bland många uppvaktare, säger Mogens Jensen (S), handels- och utvecklingsminister i Danmark.

Apple är inte ensamma om att förlägga datacenter i norden bland de gigantiska it-företagen. Google har redan ett i Finland och Facebook har som bekant ett stort datacenter i Luleå.