Apple emojis

En bild säger mer än tusen ord. En emoji likaså? Kanske inte, men de är roliga att använda och beskriver lätt ens humör. Men figurerna i Apples operativsystem har varit begränsade. I deras värld tycks alla vara kaukasier, med undantag för en kines och en indier.

Läs mer: Apple väljer Danmark och plöjer ner flera miljarder i nytt datacenter

Men Apple tycks ha tagit åt sig av kritiken och i OS X 10.10.3 beta 2 och IOS 8.3 beta 2 finns nu fem olika hudtoner med, skriver The Guardian. Tidigare fanns det som sagt bara ett fåtal figurer som kan anses representera något annat än människor som bor i västvärlden: en man med kosackmössa (ändock vit), en man med brun hud som bär en turban och en man med mindre och sneda ögon med en traditionell kinesisk hatt på huvudet.

I och med uppdateringen kommer det nu finnas 300 nya emojikaraktärer. Byggkillen kommer finnas i flera olika alternativ, prinsessan likaså. Apple lägger också in samkönade par, och familjer med två mammor eller två pappor.

Läs mer: Apple vill köra upp en telefon i ansiktet på dig – och kanske dominera ännu en marknad

Att figurerna ska på pricken efterlikna de verkliga hudfärgerna är för mycket begärt. Men att en del människor skulle se som Simpsonfamiljen, eller som att de har gulsot, är inte ens i närheten. Rödhåriga får också se sig som förbisedda denna gång.

Ivriga användare får dock hålla sig till tåls. Uppdateringarna gäller än så länge bara testversioner. Om ungefär en månad släpps de till konsumenterna.