Redan i början på februari gavs en fingervisning om hur det skulle sluta, när Tom Wheeler som är ordförande för Federal Communications Commisson skrev en debattartikel i Wired där gav han sin syn på varför nätneutralitet är viktigt och att det är en fråga som engagerar.

Debatten kring om eller hur operatörer ska få prioritera trafiken i sina nät har enligt honom pågått i över tio år. Och FCC har fått ta emot nästan fyra miljoner kommentarer i ämnet. Och sent i går kväll svensk tid kom så det efterlängtade och omdebatterade beslutet.

Läs mer: Europas telejättar rasar mot nätneutralitet

Tom Wheeler FCC
Tom Wheeler, FCC, tar ställning för nätneutralitet, foto: US Federal Government.

– Åtgärden vi vidtar i dag är en obestridlig spegling av principen att ingen, varken regering eller företag, ska kontrollera fri och öppen tillgång till internet, sa FCC-ordföranden Tom Wheeler.

Beslutet röstades genom med tre röster mot två, och innebär att nätet kommer fortsätta vara neutralt, vilket innebär att operatörerna inte får förbjuda vissa sajter eller appar, de får inte justera hastigheterna för olika tjänster och att det inte kommer införas några "omkörningsfiler" där man kan betala mer för att få snabbare uppkoppling på andras bekostnad.

Läs mer: Nu sätter USA ned foten om nätneutralitet

– Vi är här för att vi vill ge de med djupa fickor och de med tomma fickor samma möjligheter att lyckas, sa kommissionären Mignon Clyburn som deltagit i beslutet.

Reglerna gäller för trådlösa nät likväl som nät i kabel. Det innebär exempelvis att teleoperatörer inte kommer kunna hindra tillgång till Skype. Reglerna gäller konsumentdelen av nätet, och flera företag som är beroende av att folk har god uppkoppling, som Netflix, har drivit tuffa kampanjer mot förslaget. Men beslutet kommer med stor säkerhet överklagas av internetföretag. Kampen om det fria och öppna internet är inte över i USA.