Twitter Tor

Allsköns rasister, kvinnohatare och rena lögnare förpestar alltför ofta Twitterflödet. I förra veckan meddelade microbloggen att de ska börjar spåra besvärliga användare via deras mobilnummer. Samtidigt tvingas blivande twittrare från Tor-nätverket att uppge ett nummer för att få ett nytt konto, skriver Techcrunch.

Läs mer: Forskare: Tor är tillhåll för nätpedofiler

Nervösa troll kanske sätter morgonkaffet i halsen nu. Numret måste inte kopplas till kontot, det är frivilligt. Men för att överhuvudtaget kunna skapa ett via Tor måste användaren ange ett nummer för sms-verifikation. Numret sparas sedan i Twitters databaser.

Idén är att skapa något som går att identifiera. Många troll har flera konton eller startar nya om de blir avstängda. Detta är ett sätt att spåra dem och hindra dem från att öppna nya konton.

Det kan ju vid första anblicken verka vara ett smart sätt att sätta dit de som hotar och beter sig illa. Men Tor-nätverket har inte bara ett vattenhål för kriminella och de som vill sprida hat.

Nätverket är också en plats för de som förbjudits använda sociala medier av sina regeringar. Turkiet valde till exempel förra året att blockera Twitter. Med hjälp av domstolsbeslut stängde de ner konton de inte ansåg vara lämpliga. Även människorättsaktivister och andra grupper som arbetar inom lagens ramar använder sig av Tor för att hålla en låg profil. Att de här människorna skulle behöva uppge ett telefonnummer kan ses som en stor risk.

Läs mer: Dölj alla dina hemlisar - kryptering på Macen nu enklare än någonsin

Det kan vara så att Twitter testar något som ska gälla för alla konton i framtiden. Det är inte helt klart varför de riktar in sig på nätverket, skriver tidningen. Men det är inte en fråga som är svart och vit. Det verkar som vi återigen har två alternativ i vågskålen: rätten till anonymitet och möjligheten att knipa åt kriminella troll.