Silent Circle är kanske mest känt för att ha den smått legendariske skaparen av e-postkryptot PGP, Philip Zimmermann, som medgrundare. För ett år sedan presenterade företaget sin kryptomobil Blackphone tillsammans med Spanska Geeksphone. Nu har Silent Circle tagit över verksamheten själv och på årets upplaga av mobilmässan Mobile World Congress visar företaget upp både Blackphone 2 och en surfplatta som går under namnet Blackphone +.

Blackphone 2
Blackphone 2.

Från att ha varit fokuserade på individer som vill skydda sin integritet så satsar Silent Circle nu på företag med ett system för att administrera mobiltelefoner och möjligheten att dela upp telefonen i flera virtuella maskiner för att kunna skilja arbets- och privatlivet åt. Enligt företaget är deras lösning bättre än andras eftersom de står för både hårdvaran i telefonen och en speciell version av Android som företaget döpt till Private OS.

Målgruppen är företag som tidigare kanske kört mobiler från Blackberry och inte hittat något säkert alternativ i Androidvärlden.

– Vi ersätter Blackberry, säger företagets nya vd, Bill Conner när företaget presenterar sina nya produkter.

Men fortfarande får nog företaget finna sig i att betraktas som en nischspelare och distributionen av förra årets version av telefonen har varit begränsad. 75 procent av kunderna kommer dock redan från företagsvärlden.

Läs mer: Microsoft lockar med lågpris och gratis Office

– Så det var egentigen inte ett val vi gjorde, säger Bill Conner om satsningen på företagskunder.

Trenden vände enligt honom efter Snowdens avslöjanden om NSAs massövervakning när många företagsledare fick upp ögonen för risken att information hamnar i fel händer. Målen för Silent Circle är högt satta och Bill Conner jämför sitt företag med Apple.

– Vi är lite ett nästa generations Apple och vi ska återuppfinna säkerhet på ett sätt som är lätt att använda, säger Bill Conner.

Blackphone+
Surfplattan Blackphone +.

Steget från konsumentmarknaden till företagsmarknaden är heller inte så stort enligt Philip Zimmermann som idag arbetar med forskning och utveckling på företaget.

– Skydd för personlig integritet på företag är egentligen samma sak som skydd för personlig integritet för privatpersoner. Det är helt enkelt skydd för alla enskilda som jobbar på ett företag, säger Philip Zimmermann.

Han tycker att den personliga integriteten i jobbsammanhang blivit viktigare att skydda när privat- och jobbliv allt mer samsas i samma system eller på samma telefon. Som exempel nämns hacket mot Sony där de anställdas brev och personuppgifter läckte på nätet.

Vi är lite ett nästa generations Apple och vi ska återuppfinna säkerhet på ett sätt som är lätt att använda.

Idag innefattar Silent Circel system för chatt och telefonkonferens, men inte e-post. Företaget säger att de har ett system för e-post under utveckling men har inget datum för när det kan vara färdigt.

Klart är i alla fall att det inte kommer att vara likt PGP-systemet som Philip Zimmermann en gång skapade. Systemet med nyckelhantering är allt för osäkert menar han och det system som Silent Circle bygger på har ett helt annat sätt att bygga upp den säkra kommunikationen med nycklar som inte lagras centralt utan bara hos användaren.

Nya Blackphone 2 ska finnas till försäljning i sommar för 629 euro. Surfplattan ska börja säljas i höst och har ännu inte fått något pris.

Läs alla nyheter från Mobile World Congress. 

Fakta

Här samlas alla typer av IT-beslutsfattare för att prata om digitaliseringen som driver framtidens affärer.

Fokus ligger på mobilitet, säkerhet, molnet och big data.

http://cite.event.idg.se