Googles nya marknadsområde presenterades på Mobile World Congress i Barcelona på måndagen av Sundar Pichai, som numera är nummer två i företaget efter grundaren Larry Page.

Sundar Pichai
Googles Sundar Pichai presenterar planerna på Mobile World Congress. Foto: Jonas Ryberg.
Satsningen kallas för "Projekt Nova" och innebär i första ledet att Google kommer lansera sig som mobiloperatör i USA. Tanken är att pressa de stora operatörerna i landet, som jobbar för långsamt med att öka bredbandshastigheterna och sänka priserna. Tanken är att hotet om konkurrens från Google ska snabba på processen och förbättra tillgängligheten till internet.

Läs mer: Sverige tappar tätpositionen som lågprisparadis för mobildata

Sundar Pichai jämför det med hur Google jobbat med sina Nexus-mobiler där företaget samarbetat med olika tillverkare om mobiltelefoner och surfplattor för att driva fram nya innovationer.

– Vi skapar ett stamnät så att vi kan ge uppkoppling. Vi kommer jobba med operatörer över hela världen så att de kan ge tjänster över vårt stamnät. Vi vill fokusera på projekt som ger miljarder användare, och som gör en stor skillnad i deras vardagsliv, sa Sundar Pichai.

I slutändan vill Google erbjuda själva infrastrukturen för internet på global nivå, inte bara innehållet. Det första steget blir alltså att kliva in som virtuell operatör i det amerikanska mobilnätet, där Google kommer att hyra kapacitet från existerande nätägare.

Ett av områdena där Google vill pressa operatörerna är att låta kunderna byta sömlöst mellan mobil uppkoppling och wifi, och mellan master som tillhör konkurrerande operatörer.

IDG.se har tidigare rapporterat om Googles Project Loom, där ballonger ska ge intgernet till planetens avlägsna delar. Det är bara en del av Google slutmål att förse större delar av planeten med uppkoppling – för att de ska kunna nyttja Googles tjänster. Ett annat fantasieggande projekt heter Titan, där drönarflygplan som får energi av solen ska kunna skicka bredbandsuppkoppling till stora områden.

Läs mer: Googles ballonger på uppgång – skjuts ner av svensk expert

– Vi tror att vi kan ge "first-world connectivity" till många lantliga områden. Ni kan tänka er plan och ballonger som vi kan koppla samman för att skapa ett nät av svävande mobilmaster. Det låter som science fiction, men vi har gjort oerhörda framsteg, sa Sundar Pichai under presentationen.

Enligt honom klarar Googles balonger nu runt 200 dagar i luften och kan ge uppkoppling i LTE-hastigheter till vanliga mobilterminaler.

Hélené Barnekow, telia
Hélène Barnekow 
Hélène Barnekow som är vice vd på Teliasonera håller med Sundar Pichai om att de klassiska telekomoperatörerna inte varit tillräckligt snabba och innovativa och tror att Google kan spela en roll som påtryckare.

– Vi har inte varit innovativa nog. Världen ändras så snabbt, säger hon

Samtidigt pekar hon på att operatörerna har ett ansvar för att leverera tjänster som inte bara är nydanande utan också pålitliga.

– Vi måste arbeta efter två hastigheter. Det är en sak att leverera en fiber till en hotspot på en Starbucks och en annan sak att ha ett nät som alltid fungerar pålitligt, säger hon.

Allt om Mobile World Congress