barn spel
Foto: Kevin Jarrett (CC)

”Du är dålig, ta självmord”. Det är ett av många exempel på vad som kan möta unga gamers i spelforum. För en ny rapport från Friends visar att var tredje ung person har blivit utsatt för kränkningar på nätet eller i sociala medier. Tidigare var Facebook den plattform där unga nätmobbades. Nu blir det allt vanligare i spelvärlden.

– Det är ett mönster vi har sett, Facebookanvändningen har gått ner. Framför allt har vi en större spridning i dag. Förut var det nästan bara Facebook, nu har vi Instagram, Kik och även spelforum. Framför allt är det killar som blir kränkta där, vilket var nytt för oss även fast vi har haft det på känn, säger Olle Cox, som jobbar på Friends och är projektledare för Schyst på nätet.

Läs mer: Svenska myndigheter hör mycket sällan av sig till Twitter om misstänkta brott

Friends nätrapport presenteras för tredje året i rad och det är barn i åldrarna 10 till 16 som svarat på frågor om nätmobbning. Tyvärr är det inget överraskande resultat. Unga tjejer är oftast de som utsätt för andras hat och kränkande behandling, 35 procent uppger att det en eller flera gånger blivit kränkta av någon annan på nätet. Åtta procent att de mobbats. Motsvarande siffra för killar är 26 respektive fyra procent.

Skillnaden är var det sker. 30 procent av killarna som säger att de blivit kränkta, säger att det hänt i spel. Samma siffra för tjejer är fem procent.

– Tjejer är mer utsatta i allmänhet, men killar mer inom spelvärlden. Det är logiskt, med tanke på att det är fler killar som spelar. Men tjejer blir i regel utsatt för värre kränkningar, vilket Gamergate är en smärtsam påminnelse om. Många tjejer uppger andra nicks för att slippa sexistiska kommentarer, säger Olle Cox.

När jag anmälde sa polisen att de hade andra saker att ta hand om.

Viktigt när man som ung utsätts för hårda ord, sexistiska kommentarer eller hot är att det finns någon vuxen där att prata med. Någon man känner förtroende för, som förstår. Men det är långt ifrån alla som väljer att göra det. 21 procent av killarna och nio av tjejerna har valt att inte göra något alls efter att det mobbats. Och det är kanske inte så konstigt. Avståndet till de vuxnas värld kan ibland kännas som oändligt. Var tredje person i undersökningen tycker inte de vuxna i skolan är bra på att prata om hur man ska bete sig nätet.

Marwa Karim är 19 år och engagerad i Friends barn- och ungdomsråd. Hon är ingen gamer men har haft en blogg där hon blivit utsatt för både hat och hot. Ibland var det så illa att hon stängde in sig hemma, hon var för rädd för att gå till skolan. Hennes bild av hur polisen, skolan och vuxna agerar är långt ifrån positiv.

– En gång hjälpte mig skolan att anmäla. Men jag tycker inte skolan och föräldrar bryr sig om vad elever, eller deras barn, gör på internet. De håller inte koll. Det är viktigt att skolan, föräldrar och polisen tar det på allvar. När jag anmälde sa polisen att de hade andra saker att ta hand om, säger Marwa Karim.

Friends vill få vuxna att visa mer civilkurage, våga säga ifrån och vill gärna se kunskapshöjande insatser i skolan. Vi kan inte räkna med att en 14-åring ska stå upp för det som är rätt om inte en vuxen gör det, menar de. Föräldrar och skolpersonal måste skaffa sig kunskap och ta del av barnens vardag, som till stor del utspelar sig på nätet och i olika spel. Och spelbranschen måste ta mer ansvar.

Läs mer: Counter-Strike på schemat – här är gymnasieskolan som satsar på e-sport

Jesper Englin jobbar på Sverok och är projektledare för Respect all, compete, han håller med. E-sport måste bli en vanlig del av samtalet runt middagsbordet, precis som fotboll eller handboll tycker han. Men också spelvärlden måste ta sitt ansvar.

– En grej som vi gör just nu, inom hela E-sportsverige är att ta fram ett värdegrundsdokument. Det ska förhoppningsvis användas på alla ställen där e-sport utövas. Ett dokument som visar vad vi står för, kommit överens om och våra regler.

Det kan ses som David kamp mot Goliat. Mobbning fanns igår, det finns idag och det kommer troligen finnas i morgon. Det får däremot aldrig bli ett argument för att inte göra något alls.

– Jag är trots resultaten i vår rapport positiv, spel och sociala medier är framförallt positiva platser där barn och unga lär sig, utvecklas och har roligt tillsammans med andra, säger Olle Cox.