Notch
Markus "Notch" Persson. Foto: Kristina Sahlén.

Det är för tidskriften Forbes årliga miljardärsnummer som Markus Persson gått med på att låta sig intervjuas.

I intervjun berättar han varför han valde att sälja sin skapelse - och som han tidigare sagt handlar det om att han var trött på att ställas till svars av arga fans på nätet.

Läs mer: Kolla in Notchs lyxvilla - i Minecraft

– Jag kämpade med att förstå varför folk var så elaka på nätet. Du ser de här kommentarerna och de ser nästan ut som de skrivits i ett större typsnitt, säger Markus Persson till Forbes.

Skitstormen slog till rejält efter att Mojang gått ut med ett förtydligande av Minecrafts användarvillkor och det fick Notch att i juni 2014 skriva den nu berömda tweeten.

Enligt Forbes tog det mindre än trettio sekunder innan telefonen ringde hos Carl Manneh, Mojangs vd. Det var Microsoft. Var det sant? Ville Markus sälja? Carl visste inte, skulle kolla upp.

Veckan som följde ringde det konstant. Microsoft, Electronic Arts, Activision Blizzard. Microsoft gick hem med segern.

För Microsoft var det enligt Forbes främst ett sätt att göra av med den del av den enorma pengahög som företaget har byggt upp i utlandet, men som inte kan tas hem till USA av skatteskäl.

Läs mer: Nya världsrekord för Minecraft

Det var Carl Manneh som skötte förhandlingarna, Markus Persson och tredje delägaren Jakob Porsér var inte inblandade. Microsoft representerades av Xbox-chefen Phil Spencer - vd Satya Nadella var aldrig i Stockholm och pratade bara med Manneh i telefon två gånger, trots storleken på affären.

När köpet för 2,5 miljarder dollar blev offentligt bloggade Markus Persson: "Det handlar inte om pengarna. Det handlar om mitt förnuft."

Reaktionerna blev mildare än Notch väntat sig. Han hade planerat stänga ner sitt Twitterkonto, men de flesta Minecraft-fans verkade vara okej med förklaringen.

Tidigare hade Markus Persson öppet sagt att han inte tänkte sälja, och verkligen inte till något stort it-företag. Att han ändå gjorde det, för mångmiljardbelopp, tar han med ro.

– Du måste ta ansvar för vad du har sagt, men jag skäms inte särskilt mycket för att jag har sagt något som jag ändrat åsikt om, säger Markus Persson till Forbes.

De anställda på Mojang var inte lika glada. Många var besvikna, enligt en anonym anställd som Forbes talat med.

Läs mer: Kolla in bilderna från Notch inflyttningsfest

– Vi skämde bort dem, och deras reaktioner gör ont, säger Markus Persson.

Nu tillbringar Markus Persson mycket tid på hans och Jakob Porsérs nya kontor på 500 kvadratmeter vid Stureplan i Stockholm. Företaget heter Rubberbrain och ska utveckla spel, men dagarna verkar mest gå åt till att spela spel och läsa forum på nätet.

– Det är som ett vuxendagis. Varje gång en idé dyker upp försöker vi ett par dagar, sen återgår vi till att spela spel, säger Markus Persson.

Han sticker inte heller under stol med att han lägger mycket pengar på festande - hans krognotor kan gå på över miljonen.

– Jag tar igen lite för förlorad tid i 20-årsåldern när jag bara programmerade. Festande är inte ett smart sätt att spendera pengar, men det är kul. När jag var liten hade vi inte mycket pengar så jag har alltid tänkt att om jag blir rik ska jag inte bli en sån där tråkig rik person som inte spenderar några pengar.

Notch

Hela intervjun kan läsas hos Forbes.