Innan Hugo Barra började på Xiaomi tog han hand om Android på Google. Nu är det hans jobb att ge kinesiska Xiaomi framgångar också utanför hemlandet.
Företagets strategi med försäljning via internet, minimalt med reklam och ett eget socialt nätverk har gjort den kinesiska tillverkaren till en formidabel succé, främst i hemlandet.
Nu letar företaget efter sätt att nå även marknader i Europa och USA. Nyligen lanserade företaget sin nätbutik i USA, men då inte med mobiltelefoner utan bara med tillbehör som hörlurar och batteripack. Enligt Hugo Barra är det ett sätt att få kontakt med en viktig marknad på ett billigare sätt än att direkt lansera telefonerna.
Hugo Barra på Mobile World Congress.
– Många i USA har hört talas om oss men få har upplevt våra produkter och vilken kvalitet de har, säger han när han står på scenen på Mobile World Conference i Barcelona.
Som förklaring till företagets framgångar hyllar Hugo Barra strategin med företagets forum och sociala nätverk som har ungefär 40 miljoner aktiva användare och en grupp på 10 miljoner användare som deltar i företagets betaprogram. De tio miljonerna utgör 10 procent av den totala användarbasen och får uppdateringar av sina telefoner varje fredag, året om.
Läs mer: Apple dundrar förbi Samsung igen
– Till och med under det kinesiska nyåret, säger Hugo Barra.
Under helgen testar användarna den nya mjukvaran.
– Sedan ägnar vi måndag, tisdag och onsdag åt att koda, torsdag åt att testa och på fredag är det dags för en ny uppdatering, säger Hugo Barra.
Efter några veckor i betaprogrammet kan nya funktioner sedan skickas vidare till alla användare av företagets speciella variant av Android.
– Vi får feedback av de tio procenten av användarna och det är den som bestämmer när en ny version ska få grönt ljus, säger Hugo Barra.
Xiaomis flaggskeppsmobil Mi4.
Att arbeta på det här sättet med ständiga uppdateringar är i sig inget unikt för Xiaomi.
– Men jag känner inte till någon annan som gör det på den här skalan, säger Hugo Barra.
Majoriteten av de nya förändringar som görs i telefonernas mjukvara kommer också till på förslag från användarna i företagets forum enligt Hugo Barra.
Och samma sak gäller för utvecklingen av hårdvaran och Hugo Barra berättar om att företaget ibland kan ändra saker bara veckor innan mobilerna går till produktion.
Läs mer: Xiaomi på frammarsch
I gengäld är företagets modeller få men lever ganska länge. Upp till 26 månader i ett fall enligt Hugo Barra, och då togs modellen ur produktion eftersom det inte längre gick att få tag på komponenter.
Företagets mjukvara finns tillgängligt för nedladdning också till andra tillverkares modeller och enligt Hugo Barra är Xiaomi särskilt populärt bland nördar.
– Vi har varit särskilt framgångsrika hos människor som är snabba på att ta till sig ny teknik och har ett varumärke som är nördigt. Men det anses också vara fräscht, säger Hugo Barra.
Varumärket har företaget byggt via mun till mun-metoden och ”en och annan sponsrad Facebookpost”. Den taktiken har inte bara varit billig utan också så framgångsrik för att skapa ett eftertraktat varumärke att andra tillverkare tar efter.
Kinesiska konkurrenten Huawei försöker till exempel kopiera konceptet med sitt varumärke Honor som inte ska synas i Huaweis annonser eller säljas i traditionella butiker utan i stället bara spridas via nätet.