Kommer ni ihåg den ganska mediokra VR-filmen Gräsklipparmannen från 1992 som var löst baserad på en bok av skräckmästaren Stephen King? I dag blev jag med hjälp av Ericsson förvandlad till grävmaskinsmannen i virtuell tappning.

Jonas Ryberg testar grävmaskin
Vår utsände från IDG.se testar att gräva virtuellt.
Med ett par VR-glasögon från Occulus och delar av en grävmaskinshytt från Volvo flyttades jag virtuellt de drygt 2 200 kilometrarna från mässgolvet på Mobile World Congress i Barcelona till en grävmaskin på en grushög utanför Eskilstuna. Med händerna på kontrollerna kan jag sedan sköta grävmaskinen som om jag satt på plats i Eskilstuna.

Läs mer: Så ska EU få fart på 5g-näten - Europa tar täten för att undvika krig

Nu är jag ingen van grävmaskinist utan svingar ganska villt med skopan. Ericsson Research-medarbetaren Cristian Norlin som är min guide vågar inte riktigt släppa mina händer med hänvisning till att jag faktiskt skulle kunna välta grävskopan om jag leker för vilt. Som om jag skulle bry mig! Jag sitter ju säkert i min stol på mässgolvet på långt avstånd utan risk att skadas.

Grävmaskinen är turligt nog också bakom ett staket för att inte vilsekomna Eskilstunabor ska komma till skada vid en eventuell olycka. Så mycket kan jag i alla fall konstatera att det faktiskt går att flytta grus utan minsta ansträngning på långa avstånd och att närvarokänslan finns där inte bara i form av bilden. Ericsson har också kopplat upp mikrofoner som tar upp ljudet på ett realistiskt sätt så att jag kan höra maskinen som om faktiskt jag var på plats.

Ericsson och Volvo som jobbat med projektet kring den fjärrstyrda grävmaskinen i flera år. Förra året visades en prototyp med en modellgrävskopa upp. För att kunna flytta en grävmaskinist virtuellt via mobilnätet krävs både hög kapacitet för att föra över videoströmmen till VR-glasögonen och låg fördröjning i signalen för att skopan ska reagera med samma precision som om maskinisten verkligen var på plats.

För att utföra dagens demonstration används det vanliga 4g-nätet och en prioriterad lina upp genom Europa, men enligt Ericsson krävs den vassare uppkoppling som 5g-näten planeras ge för att tekniken ska kunna användas i praktiken.

Jonas Ryberg + grävmaskin mobile world congress
I framtiden kan grävmaskinen styras via 5G-nätet.
Själva projektet startade som ett sätt att hitta användningar för snabbare nät, men enligt Ericsson Research finns ett verkligt behov.

– Branschen har svårt att hitta tillräckligt med unga människor som kan tänka sig att bli grävmaskinister och kanske tillbringa veckorna i en husvagn långt hemifrån på jobb, säger Cristian Norlin.

Kanske kan VR-tekniken göra grävmaskinistjobbet mer intressant för fler, eller så kanske arbetslösa spanjorer i framtiden kan få jobb på byggprojekt i Sverige.

Cristian Olson säger att nästa steg är att ge maskinerna möjlighet att korrigera för fel som maskinisten gör på avstånd. Drar man den tanken till sin spets är det inte svårt att föreställa sig automatiska grävare som styrs via en dator i molnet uppkopplad via mobilnätet.

Men dit är det en bit kvar. Först ska de första näten med 5g komma på plats runt 2020, och sedan ska de få täckning med hög kapacitet också långt ut i skogen där de tydligen mindre attraktiva grävmaskinistjobben finns.

Läs mer: Alla nyheter från Mobile World Congress