Ford är ute och cyklar

Självkörande bilar i all ära, men när tyska Fords Londonavdelning föreställer sig framtidens transportsystem så är det den uppkopplade el-cykeln som står i centrum. Med hjälp av en app ska resenären få reda på när det är smartare att parkera bilen på en parkeringsplats i utkanten av staden och i stället ta fram vikcykeln ur bagaget. Ford kallar konceptcykeln Mode och den finns i en variant för pendlaren och i en Pro-variant för varubudet som Ford också tänker sig ska kunna alternera mellan bil och cykel.

Båda modellerna är kopplade till mobilappen för navigering och ger signal om att det är dags att svänga genom en vibration i hantaget. Cykel har också sensorer som varnar om bilar eller andra fordon kommer för nära under turen.

Ford elcykel
Cykla som en boss med Fords uppkopplade el-cykel.

Sony förstärker verkligheten

Trots fiaskot för Googles smarta glasögon Glass ger Sony inte upp hoppet om en framtid där vi alla går runt med lagom fåniga brillor. På mässan visar företaget upp sitt senaste koncept för augumented reality eller förstärkt verklighet som är en modul som kan fästas på vilka glasögon som helst. Konstigt nog fungerade versionen på mässan bara för ett par speciella sportglasögon.

Sony ag-brillorSonys härligt sportiga AG-glasögon.

Läs mer: Köra grävmaskin på distans är tyngsta argumentet för 5g - vi har testat framtidens VR-jobb

Bygg bättre bilar med vibrerande handskar

Det är inte bara glasögon som ska guida oss i framtiden. I Intels monter hittar vi ett par handskar framtagna för biltillverkare som ska hjälpa bilmontören att göra rätt handgrepp vid rätt tid. Med hjälp av vibrationer ska bilbyggaren få en indikation på om hon eller han gör på rätt sätt. Handsken ska också kunna identifiera om rätt verktyg plockats upp för det aktuella momentet i biltillverkningen.

AG-handske
Handske ger bra vibrationer.

Dansande högtalare från Sony

Kommer ni ihåg Sonys dansande musikspelare som företaget släppte för några år sedan. Nu har den fått nytt liv i form av en smart blåtandshögtalare. BSP 60 som skapelsen har döpts till kallas för en smart kontorshjälp och kan svara på frågor som användaren ställer muntligen. Men när man sett den står det ganska klart att det handlar om en partyprodukt. Under högtalaren sitter nämligen två hjul som tillsammans med två rörliga ”öron” ger den möjlighet att dansa hela natten. Tyvärr ska den också ha en listig väckningsfunktion som gör att BSP60 kan rulla utom räckhåll när alarmet ljuder.

Sony BSP60
Sony BSP60 svänger loss till Michael Jackson.

Läs mer: 200 GB på en tumnagel - kolla in Sandisks nya sanslösa SD-kort

Stämpla direkt i mobilen

Sydkoreanska operatören SK vill inte släppa den klassiska bonusstämpeln som du får på pizzerian eller på ditt favoritfikaställe. Samtidigt vill företaget framstå som modernt och digitalt. Därför har de tagit fram en stämpel som fungerar direkt på mobilens skärm och via uppkoppling med blåtand.

Stämpel SK
Så här har vi alltid drömt om att få stämpla.

Avkoppling med uppkoppling

Vad kan vara bättre än att koppla av med en varm kopp te? Enligt Elecom som enligt egen utsago tillverkar mobiltillbehör med ”japansk” design så skulle det vara att luta sig tillbaka i en skön fåtölj med en Bluetoothhögtalare utformas som, ja just det, en te-kopp.

Högtalare tekopp
Tekoppshögtalare, ännu en dröm går i uppfyllelse.

Sätt ett dansk digitalt lås på dörren

Danska Danalock vill att du ska låsa hemmet med Bluetooth. Företagets lösning är ett nytt vred som du ersätter ditt traditionella låsvred med. Vredet innehåller en motor som låser upp dörren när en mobil med rätt app och nyckel kommer tillräckligt nära. Den som vill kan dela tidsbestämda nycklar med vänner eller kanske hantverkare som ska komma på besök. Låset är batteridrivet och ska kräva minimalt med installation och företagets montervärd lovar att det ska varna i god tid innan batteriet tar slut.

Digitalt lås
Ett lås som heter duga.

Läs mer: Alla nyheter från Mobile World Congress