Lan-party
Foto: Sergey Galyonkin (CC)

70 000 kronor om året betalar lan-caféet Inferno Online i Stockholm sedan 2013 för sina två verksamheter i staden. Det är avgifter som Lotteriinspektionen kräver i enlighet med lagen om särskilt anordnande av automatspel, eller automatspelslagen som den kallas.

Nu är det snart slut med det.

På förmiddagen i dag har ett enigt kulturutskott i föreslagit riksdagen att lagens ska ändras. Man ger riksdagen tillkänna att tillståndsplikten för lan-spel antingen ska tas bort, alternativt att lan-spel ska avgiftsbefrias.

Riksdagen väntas ta beslut i frågan 19 mars.

– Frågan gick väldigt fort att behandla, det fanns en total enighet bakom saken. Jag är nästan förvånad över hur lätt det gick, säger Rosanna Dinamarca, som sitter i utskotts för Vänsterpartiets räkning. Som partiets kulturpolitiska talesperson har hon bland annat profilerat sig med just frågor om dataspel och spelkultur.

Läs mer: Automatspelslagen: Spelcentret sätter hoppet till regeringen

– Det känns som det är en ny tid för frågor om spel, det är väldigt roligt. Antagligen har de flesta ledamöter själva spelat eller har barn som spelar och vet att det inte något konstigt. Jag kan bara spekulera i orsakerna, jag är är hur som helst glatt överraskad.

I beslutet uppmanar också utskottet regeringen att påskynda utredningsarbetet.

– Det ska väl kanske ses om en markering att vi tycker att lagen ska ändras så snabbt som möjligt. När det i praktiken sker kan jag inte svara på, det blir ju en fråga för regeringen men jag har svårt att se at det skulle finnas några invändningar.

Läs mer: Automatspelslagen: Studenten som krockade med byråkraten

Skälet att tillståndsplikten eventuellt och trots allt skulle kunna bli kvar är att lan-kaféerna riktar sig till främst unga människor, och att det därför skulle kunna vara extra viktigt för myndigheterna ha viss insyn i vilka lokaler som används för verksamheten. Å andra sidan finns ju redan tydliga regler för detta, med tillhörande inspektioner av dem. Oavsett vad som händer försvinner alltså nu avgiften som lan-kaféerna tvingats betala sedan 2013.

– Det är en bra dag och vi är väldigt glada att politikerna faktiskt lyssnar på oss. Men ännu gladare blir vi den dag beslutet verkligen är genomfört och avgiften är borta, säger Eric de Basso på Inferno online.

– Vi har arbetat för det här länge, även tillsammans med Lotteriinspektionen. Det här är ett viktigt steg inte bara för oss, utan även alla andra gamingcenter i landet.

Gamers
Foto: Wlodi (CC)

Automatspelslagen är från 1982 och dess syfte var ursprungligen att komma tillrätta med just miljöerna i spelhallarna, som inte bedömdes vara lämpliga för barn. På IDG skrev vi ingående om historien bakom lagen och dess något märkliga införande förra året. 80-talets flipper- och spelhallar var inte sällan faktiskt rätt skumma, men lan-kaféerna började inte omfattas av lagen förrän 2007, och själva implementeringen skedde först 2013 - alltså när 80-talets spelhallar var ett minne blott.

Enligt den styltiga lagtexten kunde ju datorerna på kaféerna även användas för att spela till exempel på nätkasinon, och dessutom är kaféerna samlingsplats för ungdomar.

Men Inferno Online är inte nöjda. Nu tar man upp nästa strid - den för att gaming ska betraktas som kultur och idrott.

– Är vi en kultur- och nöjesrörelse borde vi ha samma ställning som Skansen eller Gröna Lund. Eller så är vi en idrott och borde räknas dit. Det är ett en del arbete kvar dit, men det är ju så ett förändringsarbete går till i en demokrati så det är helt okej.

Frågan om dataspelande, eller e-sport, är en idrott behandlades faktiskt även det i kulturutskottet i dag. Men där blev det avslag.

– Det är inte riksdagen som fattar sådana beslut, utan riksidrottsförbundet så det är helt enkelt inte en fråga för oss, säger Rosanna Dinamarca.

Se beslutet nedan (klicka på bilderna för full storlek).

beslutet lan-spel

beslut lan